Тодор, биячите му и сеирджиите. Кадър: YouTube

Над десет очевидци на побоя над 18-годишния Тодор, който издъхна в центъра на Враца, са снимали зверството, но не са посмели да се намесят, твърдят съучениците на починалия младеж.

Полицията е привикала голяма част от тях, иззела е и записите от мобилните им телефони.

Вчера следобед стана ясно, че на двамата братя - Десислав и Иван, които нападнаха и пребиха момчето, са повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост.

"Окръжна прокуратура - Враца привлече като обвиняеми двамата братя за това, че в съизвършителство помежду си по непредпазливост са причинили смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда", се казва в официалното съобщение на държавното обвинение.

Още по темата

Ако бъдат признати за виновни наказанието за мъжете е до 5 години лишаване от свобода.

Резултатите от аутопсията на Тодор пък показаха, че той е починал, не от нанесения му побой, а от задушаване, защото си е глътнал езика.

От прокуратурата официално съобщиха, че металният бокс, който е видян от очевидци, е бил изваден от Тодор, а не от биячите му.

Братята Пламенови са от близкото село Девене, но имат автокъща във Враца. По-големият брат е криминално проявен, бил е арестуван преди време за шофиране след употреба на алкохол и за кражба.

След побоя Десислав се опитал да избяга, но после отишъл в полицията с адвокат. Сега и двамата с Иван са в ареста, предстои прокуратурата да поиска да бъдат оставени на топло за постоянно.

Във Facebook вече стартира петиция с призив двамата братя да получат доживотна присъда.

"Врачани, съграждани, ако и тези две мутри, убили детето посред бял ден, не получат доживотни присъди, трябва да сме най-големите "малки хорица", ако не се организираме на масови протести срещу мутренските своеволия и не блокираме целия град. Защото не го ли направим днес, утре ще пострада още някое дете", пишат авторите на петицията.

Снощи десетки хора се събраха на площада между полицията и съда във Враца. Сред тях бяха много приятели на младежа, които не можеха да скрият сълзите си.

"Правосъдието ни удари дъното", коментираха пред Нова телевизия съученички на Тодор. Момичетата изразиха разочарованието си от коментарите, които се появиха за починалия им приятел.

"Хората, които не са го виждали, да говорят за него така – че е психопат, че е пиел, че е носел бокс. Това не е вярно. Той ни учеше на уважение. Ще продължим да протестираме, ако трябва всеки ден ще ходим до София. Защото това не се случва за първи път в нашия град".

Децата бяха категорични, че не познават двамата братя, арестувани за убийството.

"Изобщо не се страхуваме, защото докато мълчим, ще продължават да ни мачкат. Пет години не са абсолютно нищо за смъртта на Тодор, който беше наш приятел. Каквато и присъда да им дадат, ще е минимална. Проблемът е, че в закона не е предвидено смъртно наказание. Ако беше така, нещата щяха да бъдат различни", казаха още момичетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase