Корите на мандарините и портокалите са обработвани, но това не е опасно за здравето. В това увери експертът в БАБХ инж. Атанас Дробенов пред Нова телевизия.
Контролът на БАБХ е непрестанен, поясни той. По думите на експерта е важно да се знае, че не е позволено от законодателството влагането в пресните плодове на каквите и да е вещества, добавки и оцветители, които да могат да изменят естествените им хранителни качества. Но при цитрусите става въпрос за повърхностна обработка на плода, която не е рискова. Използването на веществата не е опасно за здравето на хората.
Инж. Дробенов обясни, че кората е цитрусите е пореста и пропусклива и затова с цел удължаване на трайността и предпазване на бактерии се прави повърхностна обработка.
"Разрешени са вещества, които в състава си съдържат главно восък, с които се гланцират плодовете, за да се защитят от замърсяване. Някои от тях имат оранжев цвят и затова са подходящи. Същевременно придават и по-добър външен вид. За тях няма допустими норми, което говори, че те са безопасни. Хубавото е, че и лесно се отмиват. Другият вид разрешени вещества се използват с цел удължаване трайността на плодовете и предпазването им от различни болести. За тези консерванти има определена регламентирана норма за остатъчни количества в плода", обясни още експертът.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
13
Сп??нс
преди 8 годиниПортокалите и мандарините не били оранжеви !?понякога прекалявате с теориите за световната конспирация , при положение че половин българия е минала през цитрусовите градини на италия , гърция и испания ,трябва наистина да не си излизал от паланката дето живееш за да твърдиш подобно нещо ..... Друг е въпросът че съм против това да се консумират храни донесени от 10 000км , след като имаш достатъчно на 10км
12
Анонимен
преди 8 годиниДо чукчаВсички банани са генно модифицирани. Абсолютно всички сортове банани които ядем са изкуствено създадени и не се срещат в природата. "Естествените" банани просто нямат нужните вкусови и естетически качества.
11
от 8
преди 8 годиниЯсно ми е защо се получава, затова и започнах с " каквито и да са", просто не ми харесва този ефект и затова ги изхвърлих, морковите също. А да не говорим за негативното влияние и на други храни, които иначе се водят здравословни, но също са неблагоприятни за външния вид.