Снимка: Булфото, архив
fallback

Всички семейства с получени месечни помощи за отглеждане на дете в периода 1-ви март - 28-и юли миналата година, трябва по график да посетят службите за социално подпомагане тази година и да декларират дали отговарят на новите условия за изплащане на средствата. До края на януари, социалните служители трябва посетят тези, на които е отпусната помощ от 1-ви март.

От 28 юли миналата година са в сила промените в закона за социалното подпомагане, с които се затегна режимът за получаване на месечните детски добавки. Затова и всички с отпуснати такива преди тази дата трябва да получат нова преценка, обясни Зоя Попова, главен експерт към Агенцията за социално подпомагане пред БНР

"Да декларират наличието на промяна в обстоятелствата, при които тези помощи са отпуснати. По-конкретно това е дали семейството живее постоянно в страната, както и с промяната в дефиницията за семейство. Според промените родителите, които живеят на един и същ адрес и са без сключен граждански брак, също се разглеждат като семейство“, припомни тя.

След като посетят социалните и декларират наново обстоятелствата, ще се направи преценката дали средствата да продължат да се получават.

"Лицата първо трябва да посетят Дирекцията, за да декларират има ли промяна или няма в обстоятелствата. При тези, при които промяната е свързана с родители, съвместно живеещи на един адрес, само те подават ново заявление-декларация с нова преценка, с всички необходими документи", обясни Попова.

Детските добавки за бедни родители се отпускат за срок от 12 месеца.

През януари тези, които трябва по принцип да си подновят заявленията-декларациите, са около 54 000, плюс останалите, които са по график.

За да няма струпване и преценката да се направи в срок по график до края на февруари дирекциите за социално подпомагане трябва да посетят родителите с отпуснати семейни помощи от 1-ви април и 1-ви май миналата година. А до 31-ви март – тези, на които парите са отпуснати след 1-ви юни и 1-ви юли.

Информация и декларации няма да подават само семействата на деца с увреждания и приемните родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

До “аз“ от

преди 8 години

Исках да напиша виж какво пише ДО Чекист в коментар 16, не в коментар 6.

27

Анонимен

преди 8 години

До азПишеш глупости. Тези хора просто изнудват държавата, която пък дере данъкоплатците. Виж какво пише в коментар 6.Сред твоите близки няма ли трудови пенсионери? От всеки един от тях се отнемат по 200 лв месечно, за да се дават даром пари на безочливи търтеи.Отделно са парите, давани им за детски надбавки - сумата беше около половин милиард преди увеличението. Плюс това им се полагат и други бонуси като на бедни многодетни.Тук не става въпрос за завист, а за гневен протест и негодувание.

26

аз

преди 8 години

Добре бе, като толкова завиждате , че взимат много социални помощи, не работят, не плащат осигуровки и данъци, държавата само тях гледа и н.т., ми станете като тях. Да видим тогава какво ще правите и много ли ще ви е добре. А, че се осигурявате на мрз, а взимате 3 пъти повече що нищо не казвате? Егати простия народ сме.

fallback