Снимка: flickr
fallback

73 на сто от българите одобряват идеята за закон, който да гарантира равноправието на половете, показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл".

Анкетата е осъществена сред 1002 души и е представително за пълнолетното население на страната.

Около една десета от попитаните виждат дискриминация на работното си място. На въпроса за кого е по-лесно да получи по-висока заплата за една и съща работа, 50 на сто казват "еднакво е за двата пола", 39 на сто - "за мъжа", а само 8 на сто - за жената.

Останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят. Дамите отговарят с по-голяма тревога - 48 на сто от тях смятат, че на мъжете им е по-лесно да вземат повече пари, а при мъже този дял е само 30 на сто.

Общо 72 на сто отговарят положително за въвеждане на квоти за представителство на двата пола в големи компании или институции, но при жените този дял е 76 на сто, а при мъжете - 67 на сто.

По две трети от двата пола казват, че когато мислят за корумпирани хора, първо се сещат за мъж.

И мъжете, и жените почти единодушно се съгласяват с твърдението, че майките с деца у нас по-трудно си намират работа.

Патриархалната традиция продължава да е в сила, но не се наблюдават крайности. Все още 19 на сто от българите са съгласни с твърдението, че "жената трябва да се подчинява на мъжа", но 78 на сто не са, като това е преобладаващото мнение на по-младите.

Близо половината пък са на мнение, че "мъжът трябва да печели пари, а жената да се грижи за дома и семейството". "Мъжът трябва да плаща сметките", смятат 46 на сто, 52 на сто казват "не", останалите се колебаят. Любопитното е, че това твърдение среща повече подкрепа сред мъжете.

Разделени поравно са българите и по твърдението, че жените у нас разчитат повече на външността си, отколкото на професионализма си - 50 на сто са съгласни, 48 на сто не са, останалите се колебаят. Подкрепата е доста по-малка сред жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

реалист

преди 8 години

До Анонимен 31! Мария склодовска (Кюри) нищо не е открила. Била е помошница на Пиер, който е откривателя на всичко, което тя си е преписала (изплагиатствала), след като е платила да го убият (прегазят с колесница). Полоният е химичен елемент, 300 пъти по-радиоактивен от урана. Пиер го е кръстил полоний, в чест на родината на жена му Полша. Мария с имама влиза и в сорбоната като преподавател и умира от простотия, носейки медалион с радиоактивен материал. Вижда се колко е била умна, колкото жена!

52

антифеминист

преди 8 години

До v! Жените са получили право на глас, защото мъжете са им го разрешили. Тази фатална грешка ще доведе до изчезването на хр. свят. феминизмът като идеология е тумор, който може за се изреже и светът да се излекува. Ислямът практикува убийството на нагли жени с камъни, което е доста ефикасно, и е абсолютна имунизация срещу феминизъм. При нас може мъжете да се организираме и масово да започнем да пребиваме наред феминистките и да ги сложим на мястото им. Няма как всички да ни осъдят законно.

51

v

преди 8 години

Ти говориш за неща, които се случват сега, а аз то говоря за миналото, когато жените са получили права и то заради тях самите, защото се разбунтували срещу мъжките неправди и престъпления. Мъжете независимо дали християни или не не им е пукало особено дали жените живеят по-лошо от животни ли не.Омразата към жената е омраза към феминизма и това, че я измъква от вашия гнет, егоизъм и престъпления. А във вашата омраза вие сте водени от дявола.

fallback