Архив: Булфото

Много от превозвачите вече нямат свободни места за междуградските автобуси за пътуванията около празниците, съобщи председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова.

Голямото изнасяне от София и пътуване към провинцията започва от днес, 18 декември, каза тя пред "24 часа". Наблюдава се запълване на местата в автобусите и на 19, 20 , 21 и 22 декември. За тези дати превозвачите засега не напират да увеличат броя на превозните средства.

По думите й всеки ден 250 автобуса тръгват от Централната автогара в столицата. За 22 декември вече са купени билети с 30% повече, отколкото в нормален работен ден.

Пиковите натоварвания започват от 22 декември, а върхът е на 23 и до следобеда на 24 декември.

Голяма част от фирмите нямат свободни места за сутрешните часове на тези дати, каза Топалова и допълни, че всички компании са готови да пуснат допълнителни автобуси.

По думите й през тези 4-5 празнични дни над 100 000 души се очаква да използват автобусния превоз.

Според закупените билети на 23 и 24 декември се пътува от София за провинцията, а повечето хора се връщат на 2 и 3 януари, каза Топалова. Това означава, че се сливат дните между Коледа и Нова година. Една от причините е, че от 24 декември до 3 януари децата са във ваканция, поясни Топалова.

Тя допълни, че билетите могат да се закупуват и онлайн и препоръча закупуване на двупосочни билети за по-голяма сигурност на пътниците.

Шефът на “Юнион Ивкони” Ивайло Константинов заяви, че засега няма значително увеличение на пътниците преди 23 и 24 декември. Една от причините е така нареченото споделено пътуване и нелегалните превози. Той даде за пример и сайт, в който има оферти, прикрити като споделено пътуване.

И докато за чужбина 70% от българите пътували “споделено” от няколко години, то тази тенденция се настанява и в страната, казва Константинов.

Шефът на “Биомет” Ваньо Алексиев каза, че вече почти няма билети за Коледа и Нова година. Но всяка година по празниците било така.

В петте дни до 23 и 24 декември от Централната автогара ще бъдат пуснати към 300 автобуса на ден.

От БДЖ заявиха, че очакват от 23 декември до 3 и 4 януари 10% повече пътници в сравнение с нормален работен ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase