Кадър: Нова ТВ

Домът за възрастни хора в Кулата в никакъв случай няма да бъде затворен, заяви Ани Кичашка главен инспектор в Инспектората на Агенцията за социално подпомагане.

Домът, в който старите хора изживяват старините си властват студът, влагата и мухълът. Старите хора, които живеят дам дават 70% от пенсиите си, за да живеят в мизерни условия.

Още по темата

Кичашка изтъкна, че трябва да се вземат своевременни мерки, за да бъде ремонтирано учреждението.

"Битовите условия тук са потресаващи. Причината да се стигне дотук е, че през годините не са взимани мерки", обясни тя пред "Нова тв".

По думите й през април в дома е била осъществена проверка на Инспектората и са дадени препоръки.
 
Мухъл, студ, лоша храна и неадекватно обслужване са едни от първите неща, с които се сблъскват възрастните хора, които пристигат тук.

Лекар няма в дома, на повикване е от Кула. Има само санитари и медицински сестри. Досега лежащите на първия етаж не са имали и рехабилитатор.

"Нощем имат санитар, имаме и сестри, но като почнат отпуските, персоналът ни е малко на брой, и нямаме нощно време сестри", казва още социалната работничка.

Директорът на дома за стари хора "Св. Василий Велики" Илияна Цанова признава, че заради старата ВиК инсталация, която е от 1962 година, тече на целия трети етаж, а оттам са и плесента и мухъла.

"Не е сменяно, правим козметични промени, всяка година се опитваме с наши средства, колкото можем", обяснява тя. В същото време в дома живеят 49 души.

"Почти целият капацитет на дома е пълен. Освен че хората дават 70% от пенсията си, през 2003 г. тези разходи бяха признати за делегирана държавна дейност. Всяка година на сметката на кмета пристигат 8000 лева за всеки човек от този дом. На месец това прави по 666 лева", уточни бившият социален министър Христина Христова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase