Снимка: Булфото, архив

Студ, влага, тежка миризма на застояло, урина и мухъл. Това е реалността в Дома за възрастни хора в Кула. Грижите за старите хора са минимални, но те дават по 70% от пенсиите си, за да живеят в мизерия.

Преди няколко месеца Виолета решава да настани майка си в дом за стари хора. Дъщерята живее в Добрич, а майката във Видин. Твърде далеч, а възрастната жена има нужда от постоянна помощ и грижи. 

"Цял ден сама си седя тук затворена, няма с кого две думи да си продумам", казва Елена, майката на Виолета пред Нова телевизия.

Свободни места в дом за стари хора във Видин или в Добрич обаче няма. Само в Кула се намира, но условията са нечовешки.

"Вижте, нещата седят така - слабо е парното, въглищата, които са ги докарали, са такива... горят, но не отдават такива калории, да ни загряват. Ние нямаме вина вина за тази работа! Въобще не ни питайте само се ядосвам", обяснява социалната работничка в дома.

Лекар няма в дома, на повикване е от Кула. Има само санитари и медицински сестри. Досега лежащите на първия етаж не са имали и рехабилитатор.

"Нощем имат санитар, имаме и сестри, но като почнат отпуските, персоналът ни е малко на брой, и нямаме нощно време сестри", казва още социалната работничка.

Директорът на дома за стари хора "Св. Василий Велики" Илияна Цанова признава, че заради старата ВиК инсталация, която е от 1962 година, тече на целия трети етаж, а оттам са и плесента и мухъла.

"Не е сменяно, правим козметични промени, всяка година се опитваме с наши средства, колкото можем", обяснява тя. В същото време в дома живеят 49 души.

"Почти целият капацитет на дома е пълен. Освен че хората дават 70% от пенсията си, през 2003 г. тези разходи бяха признати за делегирана държавна дейност. Всяка година на сметката на кмета пристигат 8000 лева за всеки човек от този дом. На месец това прави по 666 лева", уточни бившият социален министър Христина Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase