Снимка: БТА, архив

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи изрази своята подкрепа към Българската православна църква за запазването на храм-паметника "Св. Александър Невски" в нейно владение. Това става ясно от писмо до патриарх Неофит.

"С настоящото писмо имам честта да заявя нашата съпричастност и подкрепа по отношение на изконното право на Българската Православна Църква над собствеността на Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски", пише главният мюфтия до патриарх Неофит.

Още по темата
По думите на Мустафа Хаджи Главно мюфтийство напълно споделя изразената от Светивя Синод позиция, че храм-паметник "Св. Александър Невски" е символ на автокефалията на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия и с прехвърлянето правото на собственост на Църквата се осигурява правото на вероизповедание – от една страна, а от друга – не се нарушават правата на останалите български граждани, тъй като храмът е отворен за всеки.

Главният мюфтия уверява, че от Мюфтийството смятат храмовете на съответните изповедания за светини, създадени в името на Всевишния, за да служат на вярващите, а тяхното управление и собственост – за изконно право на ръководството на всяко вероизповедание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase