Снимка: архив Булфото
fallback

Средата, в която живеем е много динамична и моделът на детството и на родителството са много различни в сравнение с преди 20 години, каза психологът Христо Монов.

Повод за коментара му станаха разпространените преди дни в социалните мрежи клипове на деца, които играят кючек в час по музика.

От ефира на националната телевизия Bulgaria ON AIR Монов призова младите хора да не бъдат стигматизирани. Той допълни, че за тази възраст са много характерни т.нар. психологически процеси на експериментиране, на опит за опълчване срещу статуковото.

"Много често това е отчаян опит да бъдат забелязани - от обкръжението си, от родителите си", обясни още психологът.

В търсенето на корените на проблема за възпитанието и формирането на ценностите трябва да се обърне внимание и на заложената учебна програма, препоръча експертът.

По думите му хората, които правят новите програми, са същите, които са изготвили предходните. Монов не е оптимист, че ще бъдат направени промени в облекчаването на обучителните програми. По негови думи "децата прегряват" още в училище, защото изучват съдържание, което не е съобразено с възрастта им. "А когато нещо не ти е интересно, изключваш", коментира той.

"Един от най-елементарните начин да се справиш с този стрес е да друсаш кючек", даде за пример той. От думите му стана ясно, че проявите на агресия са друг възможен отговор на провокациите от средата. Монов посочи, че спортът е възможен вариант за канализиране на тази енергия.

Записването на много допълнителни извънкласни курсове според Монов се налага не толкова заради амбицията на родителите, колкото от променящата се среда и от необходимостта за попълване на липсващи знания.

Психологът изтъкна, че съществуващата в България параобразователна система е много добре създадена, като по думите му приходите в нея са от порядъка на стотици милиони годишно.

Той настоя, че средата, в която израстват децата днес, е много трудна за контрол именно заради изобилието и достъпността на информация през различни технологични устройства. Христо Монов посъветва родителите да бъдат повече време с децата си, да ги оставят да експериментират и да разговарят с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

грешка!прегряват още в детската градина,щото това не е детска градина ,а детско училище-то книжки-помагала,то интерактивни дъски и играчки,то фб и какво ли още не,а игри...НЯМА!!!!!!!..просто няма обикновени детски игри- децата са обучавани,нищо че в ДГ основната дейност е играта.....

15

Анонимен

преди 8 години

Ама от българското образовани толкова са преглрели, че нищо не им е влезнало в тиквите. Някой зорлен ли се опитва да направи населението по-тъпо? Защото ако е така, успява.

14

Анонимен

преди 8 години

Образованието в България беше на много високо ниво. Това, че те не могат да видят това което учат в практиката, води до чувството, че се учат ненужни неща. Икономическата ситуация в България допълнително утежнява нещата. Просто всеки гледа да следва модела на най-лесното, а понякога просто да оцелява.

fallback