Снимка: БТА
fallback

Общ преглед

Върховният административен съд заседава по жалба, която оспорва собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Нотариалният акт на катедралата бе дарена на Църквата от служебния кабинет на Георги Близнашки. Дружество "Будител" обаче оспорва това с аргумент от Великото Народно събрание, което е определило, че собствеността на храм-паметника е всенародна. БПЦ само можела да го управлява.

Oще по темата

Преди днешното заседание на съда, патриарх Неофит изрази убеденост, че "Св. Александър Невски" ще остане собственост на Църквата.

Митрополит Гавриил определи жалбата на Дружество "Будител" като абсурд и допълни, че храмът не може да остане без духовно ръководство, съобщи БТА. По думите му по закон и логика "Св. Александър Невски" трябва да остане на Църквата.

Веселин Станков от Дружество "Будител" заяви, че при решението на МС е нарушена административната процедура. Според него не може временен Министерски съвет да отменя решение на Велико Народно събрание.

По време на заседанието на съда адвокатите на Църквата заявиха, че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес. Според тях прехвърлянето на собствеността върху храма на БПЦ не накърнява по никакъв начин правата на жалбоподателите, защото храмът остава достъпен за всички, дори и тези, които не изповядват православната вяра.

ВАС уважи жалбата и ще вземе решението си на закрито заседание.

В знак на протест срещу делото днес от 9 часа камбаните на всички храмове в София започнаха да бият тревожно.

Още в 8.30 ч. пък пред сградата на съда се бяха събрали вярващи и висши духовници, сред които и патриарх Неофит. Беше отслужен и молебен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

ZORO

преди 8 години

Местата които са посветени на Бога не бива да се използват за нищо друго.През комунизма православните храмове се използваха за музеи, концертни зали и дори ги взривяваха.Държавата в лицето на БКП е нанесла не само материални, но и морални щети на Православието в България.

36

мариян

преди 8 години

Какъв е проблемът чия е собствеността, нали духовността не гони материален интерес, а се грижи за интереса на хората. Ако имат осигурено място да пробуждат душите на хората, защо непременно се намесва въпросът за собствеността или БПЦ не е на хората? Управлението на един духовен храм не е ли достатъчно или задължително трябва тапийка за собственост? На съдията бих препоръчал да прочете разказа"Разни хора, разни идеали" - там е описана народопсихолохията ни.

35

Анонимен

преди 8 години

Защо винаги подобни въпроси се решават на тъмно в тази държава? Същото беше с т.нар. царски имоти. Да излезат с документите, да се види имала ли е принос БПЦ при изграждането на храма и ако да да им се дава, ако не, да замълчат. Оправданието, че я искат, за да направят ремонт е малко като за бабите от Женския пазар. На всеки празник ни обясняват как материалното не е важно, как ние сме временно на Земята, че нетленното ще ни спаси, а те се съдят за имоти и скъпи коли. Нещо не ми се връзва.

fallback