Снимка: архив Булфото

40 гласа не достигнаха на убиеца на студента Андрей Монов, Джок Полфрийман и организацията му (Българско затворническо дружество за реабилитация ), за да стане "Човек на годината" в класацията на Българския хезински комитет.

Това показва справка в сайта на класацията, чието гласуване приключи на 30 ноември.

Още по темата

Въпреки шума около номинацията на Полфрийман за престижната награда гласуването приключи тихо и почти незабележимо.

Официалното събитие по награждаване на победителите ще бъде на 10 декември.

Първото място в класацията печели Свилен Чешмеджиев, регионален координатор и отговорник природозащитни дейности в Българско дружество за защита на птиците. Той събира 12% от гласовете или 762 гласа.

На второ място с 11% или 725 гласа се нарежда Българско затворническо дружество за реабилитация. Това вероятно нямаше да направи чак такова впечатление, ако останалите номинирани не бяха събрали по 1-2-3%. Разликата е огромна.

Можем да се напише много по темата, както и да се гадае за мотивите на гласуващите. Дали медийният шум около номинацията е грабнала сърцата на българите с каузата на сдружението? Дали пък не става въпрос за наказателен вот срещу позорната номинация? Или пък резултатите имат нещо общо с факта, че Андрей беше един от изявените фенове на футболен клуб "Левски", а впоследствие ликът му оживя на не един или два мача?

Всъщност от БХК "оттеглиха" кандидатурата на Полфрийман заради обществения натиск и последвалите протести.

Номинацията му обаче реално остана, тъй като организацията, чийто председател е той, "наследи" кандидатурата му. Тогава от БХК се оправдаха с това, че в дружеството членували много лишени от свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase