Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

Ако добавките за прослужено време влязат в заплатата, тя "замръзва". Това коментира социалният министър Ивайло Калфин пред журналисти с уговорката, че е необходимо да се изчака конкретно предложение.

Ако нямаме достатъчно добър механизъм за актуализация на заплатите, то това не е добра идея, заяви министърът в отговор на въпрос във връзка с заявени намерения от ГЕРБ за премахване на доплащането за прослужено време към заплатата, включително и в Кодекса на труда.

Министърът посочи, че е нужно да се изчака дали ще се появи такова предложение, в каква форма ще е то и напомни, че то трябва да бъде обсъдено със социалните партньори, предаде БТА.

Калфин информира, че до края на тази година или началото на следващата ще има заседание на ръководството на АБВ, на което ще бъде отчетена първата година в управлението и ще бъдат направени съответни изводи за участието.

Преценката за участието ни в правителството ще е политическа, която ще се основава на записаното в програмната декларация на правителството и ангажиментите, за които АБВ е настоявала, коментира вицепремиерът.

Той уточни, че става дума за две страни - това, което постига правителството и второто, свързано с прехвърчащите "искри", включително и сега покрай окончателното приемане на бюджета, когато, по думите на Калфин, някой от участниците в коалицията решава, че няма нужда да се интересува от мнението на останалите. Това винаги води до лош резултат и е хубаво да се избягва, изтъкна вицепремиерът.

В правителството всички министри работят с чувството за екипност, ако някоя партия не е доволна от министрите си и политически има възражения към тях, то това се случва извън правителството, МС няма проблем с работата на който и да е министър, коментира още министър Ивайло Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase