Мустафа Хаджи. Снимка: Булфото

Религиите са за да сближават хората, а не да ги разединяват. Те не са цел, а средство, за да могат хората да се опознаят. Подобно на демокрацията, всичко е в услуга на хората, заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който се срещна в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"В България ние имаме един добър пример, който трябва да представим на света, а именно мирното съжителство на християни, мюсюлмани и евреи", посочи Мустафа Хаджи.

По думите му в контекста на случващото се в световен мащаб, за България в момента опасността може да дойде от изкуственото нагнетяване на напрежението вътре в страната.

На този етап не се наблюдават други поводи за опасения. Българският народ е мъдър и не се поддава на екстремистки провокации, категоричен е главният мюфтия.

"Качественото функциониране на Изповеданието минава през конструктивните отношения с държавата, наблюдаваме известно развитие в тази насока и това е от изключително значение", посочи още религиозният лидер.

От своя страна Кристалина Георгиева отбеляза, че България е добър пример за мирно съвместно съжителство на хора от различни религии. Ето защо за страната ни трябва да се знае повече, като участието на религиозните лидери в международни форуми е от изключително значение за популяризирането на този пример.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase