Етикетът на доставения замразен зарган, предодставен ни от ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев"
fallback

Техническа грешка – така от фирмата производител на маринования зарган, обясниха пред Dnes.bg объркването в етикетирането на продукта си, за който вече ви информирахме.

Пепа Митрева, която е управител на ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", обяви, че техният зарган е испански, а не е доставен от японското крайбрежие. Просто на етикета им FAO 61 бил погрешно изписан вместо правилното FAO 27.

И макар зоната FAO 61 да е доста обширна, проверка на нашата редакция установи, че зоната за улов в Западния Пасифик мие плажовете на Фукушима, и е със стократно завишена радиация след аварията в японската АЕЦ, предизвикана от силния трус през 2011 г.

Да припомним, че при ядрената авария, в морето края Япония бяха изпуснати радиоактивни частици като цезий 137, който има период на полуразпад от 30 години.

Според учени е възможно да има по-високо съдържание на радиоактивния изотоп и да се предполага, че рибата, уловена там, е със завишено съдържание на радиация. Пък и няма гаранция, че рибата в Тихия океан не е мигрирала от едно място на друго.

Според японското законодателство допустимите нива за цезий при износ на риба е 100 Bq/kg, въпреки това от години в крайбрежието на Фукушима риболовът е забранен, но навътре в морето – не.

"Новите ни доставки вече са със сменените, правилните етикети. Нямаме риба от там", категорично обявиха от ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", като ни увериха, че работят с продукти, главно от Испания и Гърция.

"Искаме да поднесем извиненията си на нашите клиенти за причиненото неудобство и да ги уверим, че рибата е с гарантирано качество", допълниха от производителя и ни предоставиха етикет и документ за произход за суровината, от която е произведен продукта им.

От верига магазини "Метро" пък обявиха, че ще се отнесат с "необходимата сериозност" към проблема, но отказаха повече информация по телефона.

Поканиха ни с опаковката и с фактурата за покупка на продукта да отидем при тях, за да установим на място конкретния казус, както и дали въпросният артикул "Зарган – прясно маринована риба, натурален продукт" е наличен в тяхната верига.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обещаха спешна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

gori

преди 8 години

Защо не изследвате нивото на радиация - това ще покаже дали има измама. Нещо съмнителни ми изглеждат тези етикети. Нека се види от етикета с FAO 61 от къде идва рибата и тия испанци от къде влачат рибата. Едно официално запитване ще покаже дали не са продали малко спец. рибка на България.

40

Анонимен

преди 8 години

До Анонименще пишат ,защото са хора от тази планета и се хранят от нея и имат право да отказват да ядат отровна храна. Дано на теб да се падне да се отровиш от точно тази риба, "умник велик" , комплекссар

39

опитно зайче

преди 8 години

Малки дози радиация действат положително та потентността

fallback