Снимка: Smile Bulgaria, скрийншот

Само преди ден проверка на Държавната агенция за Закрила на Детето (ДАЗД) разкри недопустимо отношение към деца в столичен център за настаняване от семеен тип.

Децата били затваряни в тоалетните, а служителите им давали транквиланти, за да бъдат мирни. Защо и как петима служители не могат да се справят с четири деца остава неясно.

Центърът е открит през април тази година от фондация "СМАЙЛ България". На скандалните мерки за възпитание инспектори от Агенцията за закрила на детето се натъкнали при планирана инспекция в края на лятото.

Още по темата

"Проверката установи, недостатъчно добре гарантирани права на децата, недобри грижи, които се полагат за тях. Неосигуряване на безопасна и сигурна среда за тяхното отглеждане", обясни пред БНТ Светла Филева от ДАЗД.

Служителите в центъра признават за "нетрадиционните" възпитателни методи. Заключването на децата и упояването им дори било записано в документацията на центъра. Липсва обаче друга важна информация, разкриват инспекторите.

В дома били настанени 4 деца. Две двойки братчета и сестричета. Едната двойка деца е била толерирана за сметка на другата. Това довело до конфликти. Служителите в къщата са работили на смени от по 24 часа.

Оказва се обаче, че сайта на фондацията "СМАЙЛ България" е вече недостъпен. В кешираната версия обаче се вижда, че организацията обещава да "осигури потребностите на всяко дете от подкрепа, защита, грижа и любов, те ще се изграждат интелектуално, духовно и емоционално, формирайки здравословни социални и житейски умения".

По-нататък от фондацията обясняват, че центъра ще даде възможност на децата, които живеят там, да получат "личен успех, чувство за здравословна среда и общност, и да се интегрират плавно в обществото като силни, самостоятелни лица, достигайки зряла възраст".

Стийв Панкратс познава основателите на фондацията – Кристиан и Спас Спиридонови от 2004-а. Той, както и Кристиан са родом от САЩ. Според него мечтата на семейство била да основат такова място, което да е сигурен подслон за деца без дом и семейство.

Как се вписва концепцията за връзване на деца в тази мечта, остава загадка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase