Архив: Булфото

Облагането с еднократен годишен общински данък върху такситата няма да се отрази върху цените на услугата. Това каза председателят на "Съюз Такси” Кирил Ризов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Той приветства промяната в законодателството, според която услугата "таксиметров превоз на пътници" ще бъде облагана с годишен данък между 400 и 1000 лв., в зависимост от конкретната община. Ризов беше категоричен, че по този начин браншът ще "изсветлее".

Още по темата

При закона за местните данъци и такси, т.н. годишен данък върху дейността "таксиметров превоз с леки автомобили", ще отиде там, където са регистрирани съответните данъчно задължени лица, подчерта той.

Според Ризов всеки автомобил с лиценз и разрешение трябва да бъде облаган с данък, тъй като това е законната норма, по която влизат пари в държавната хазна.

Преди закона за еднократния годишен данък шофьорите се регистрираха като еднолични търговци или ООД, а ангажиментът за плащане на данъци и осигуровки беше техен. Това обаче доведе де сериозни загуби за държавата и подхрани сивия сектор в бранша.

Годишният общински данък се въвежда като превантивна мярка, той няма да се отрази на тарифите за клиенти.

Ризов обясни, че това е един по-ефективен начин да бъдат събирани данъци и не е насочен към потребителите на услугата. Според него горната граница на данъка е напълно обективна, особено за големите градове като София. Долната граница от 400 лева обаче може да се окаже непосилна за по-малките населени места, поясни той.

Що се касае до качеството на услугата, според Ризов това не зависи от годишния данък, а от организацията на отделните таксиметрови компании.

Председателят на "Съюз Такси" определи компанията Uber като "международен закононарушител". По негови думи решението за спирането на дейността на компанията в България е напълно адекватно, тъй като тя не е извършила съответните регистрации според българското законодателство.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase