Андрей Монов. Снимка: Facebook

Номинацията на Джок Полфрийман за "Човек на годината" в класация на Българския хелзински комитет предизвика сериозно недоволство в социалните мрежи.

Австралиецът излежава 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов.

Приятели на Андрей и несъгласни с номинацията организират протест пред сградата на БХК в София днес.

Още по темата

"В нощта на 28 декември 2007 г. нашият приятел Андрей Монов умря в центъра на София след като бе наръган с нож, а друг наш приятел като по чудо оцеля. За убийството му е виновен и осъден австралиецът Джок Полфрийман, който в момента излежава присъдата си в България. Убиецът на Андрей е номиниран за "Човек на годината" от Български хелзинкски комитет.

Нека на 5 ноември, в 14:00 часа се съберем пред сградата на БХК - на ул. "Върбица" №7, и заедно да изразим своето несъгласие с тази безумна номинация", пише в призива за протеста.

От своя страна БХК снощи разпространи официалната си позиция, в която защити номинацията на Полфрийман.

"Една от номинациите, които получихме тази година, беше на австралийския гражданин Джок Полфрийман, който понастоящем излежава 20-годишна присъда за убийство в софийския затвор. Номинацията, направена от съгражданката му Каролайн Стейпълс, е аргументирана с участието му в създаването и работата на първата и единствена към момента законно регистрирана организация на затворници в България.

Номинацията на Джок Полфрийман напълно отговаря на критериите и изискванията, които сме поставили предварително, и въз основа на това, няма аргументи, с които да откажем включването му сред номинираните. Номинацията е изцяло базирана на правозащитната му дейност, като активист за правата на затворниците, и приемането й по никакъв начин не е относимо към деянието, за което той е осъден. Тя не омаловажава живота на Андрей Монов или скръбта на роднините и приятелите му. БХК освен това не проверява съдимостта на никой от останалите номинирани за "Човек на годината", пише в становището на комитета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase