Снимка: БТА, архив
fallback

Изборните резултати бележат "триумф на ресурса" - административно-властови и олигархично-икономически, според ежемесечния анализ на Института по социология "Иван Хаджийски".

Анализаторите посочват, че Местни избори 2015 и съпътстващият ги референдум без съмнение са били най-зле организираните в цялата досегашна демократична история на страната.

"Създава се впечатлението, че политическите сили съзнателно не допускаха включването на централни значими теми в кампанията, за да не повлияят те в една или друга посока и да не объркат предварителните сметки и очаквания – конституционни промени, актуализация на бюджета, полицейски въпроси, енергетика бяха "замразени" за след 1 ноември", твърдят от Института.

Потвърди се парламентарната конфигурация, нюансирана с местна специфика – с категорична доминация на ГЕРБ. Цифрите обаче не съдържат аргументи за предсрочен парламентарен вот и за "нова формула на властта". Същевременно концентрацията на власт в ръцете на ГЕРБ и начинът, по който беше постигната, поставя отново разговора за демокрацията.

Очакванията, че РБ ще претърпи сериозно поражение на тези избори, не се оправдаха. Малкият брой общини, в които РБ печели, се компенсира от качеството – два областни центъра. Двата пробива – в Плевен и Добрич (от представители по-скоро на ДБГ) може да доведат до промяна във вътрешните баланси на блока, а партията на Меглена Кунева да излезе с по-силни позиции. 

БСП понесе най-тежкото поражение в местни избори досега, смятат наблюдателите. По брой излъчени кметове и по гласове за листи партията не бележи значителен спад, но липсата на кметове в областни градове има особено значимо психологическо въздействие. БСП остава втора, но става и второстепенна политическа сила.

Дублиращите кандидатури на БСП и кандидатите на много леви формации, произлезли от БСП, демонстрират неумението да се привличат обратно техните избиратели. АБВ откъсна част от левия електорат, но при балотажите подкрепи десни кандидати срещу БСП. Така БСП е в капан за близкото бъдеще: (прагматично, но безпринципно) единодействие с АБВ или (идейна, но рискова) идентичност.
 
ДПС не реализира заявката на свои висши функционери за "втора политическа сила", но се представи стабилно. Убеждението, че изборите ще свият влиянието на РБ и ще превърнат оста ГЕРБ-ДПС в централна за българската политика, не получи електорално потвърждение.

Резултатите на разделения в тези избори Патриотичен фронт показват силно представяне на ВМРО и  по-скоро посредствено на НФСБ. ВМРО съумя да запише ярък резултат в редица областни градове, а "фотофинишът" (и съмнения за нередности) в Пловдив показаха какво можеше да направи ПФ, ако партиите му бяха заедно. Персоналното постижение на кандидата на ВМРО за кмет Ангел Джамбазки в София също заслужава внимание. Само по себе си това вече е знак, че ВМРО изпъква като водещата сила в националистическия спектър.

За "Атака" ниските резултати бяха компенсирани от инцидентите с лидера Волен Сидеров край НАТФИЗ. Те отново го върнаха в медиите и създават възможност за сплотяване на неговия електорат, заключават от Института по социология "Иван Хаджийски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 години

учудва ме единодушието на депутатите по измислената афера срещу атака

7

Анонимен

преди 8 години

герб са бандити и ефтини манипулатори на избори

6

Наблюдател

преди 8 години

"За "Атака" ниските резултати бяха компенсирани от инцидентите с лидера Волен Сидеров край НАТФИЗ. Те отново го върнаха в медиите и създават възможност за сплотяване на неговия електорат, заключават от Института по социология "Иван Хаджийски" А иначе медиите много обичат да се правят на невинни!!

fallback