Снимка: БТА

Лидерът на Българския национален съюз Боян Расате обави, че не е съгласен с твърденията, че Волен Сидеров има психични проблеми и затова действията му не трябва да се наказват.

"Всичко което върши той е съзнателно", настоя националистът и изброи инцидентите с френската дипломатка в самолета за Варна и с клекшопа на "Раковска".

Още по темата

Той определи действията на лидера на "Атака" като компрометиращи национализма.

"Вече десет години този човек прави всичко, за да отблъсне хората от идеите, които ние в Българския национален съюз защитаваме", каза Расате пред bTV.

Националистът обясни поведението на атакиста с дългите години, в които е изпълнявал заповеди и е бил в подчинено положение и изведнъж се е оказал с власт и милиони левове в сметката.

Той определи като неприемливи действията на Волен Сидеров и защити бияча му Камен Попов, срещу който има вече съдебно производство. Расате спомена, че Попов е бил и кандидат за депутат от гражданската квота на БНС.

На свой ред психологът Росен Йорданов, който е и бивш зам.-директор на Института по психология към МВР обяви, че действията на ръководството на МВР по случая "Сидеров" в никакъв случай не са били професионални.

"Цялото ръководство на министерството се изложи изключително много. Нито министърът има работа там, нито главният секретар на МВР, шефът на СДВР и шефът на полицията. В МВР витае страх. От години в МВР има силно политическо влияние, шефовете се страхуват да не ги махнат, полицаите се страхуват техните шефове да не ги махнат", обобщи той.

Според него сме свидетели на влошаваща се картина на психичното състояние на Сидеров.

"Хората непрекъснато спорят дали става дума за някаква форма на душевно заболяване, или за добре режисирано представление. Нека се замислят дали е възможно той да е напълно различен в друга среда и други условия. Аз лично започвам да се съмнявам, защото случаите, в които той поддържа нормалитет на поведението, стават все по-редки", коментира психологът.

По думите му като симптоматика става дума за личностно разстройство.

"Често съм се сблъсквал с импотентността на държавата да реагира в ситуации, когато има гротескно поведение, в случая представено от депутат е много по-страшно", посочи Йорданов.

Според него съдбата на политически партии от радикален тип като "Атака" е една - все повече се стесняват, "защото техните лидери като цяло са параноидни. В тези партии се търси врагът отвън, за да се преживява солидарност сплотеност отвътре", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase