Снимка: БТА

Сидеров искаше да ни провокира ние да направим нещо. Знаехме, че няма да бъдем наранени, но все пак бяхме уплашени, разказаха студенти от НАТФИЗ, които вчера са присъствали на нахлуването на лидера на "Атака" в Академията.

Младите хора разказват, че в една от аудиториите нахлули около 15-20 човека. По думите на един от тях Сидеров и компания търсели някакъв човек и показвали негови снимки.

Студентите се заключили в аудиторията, но решили да отворят, защото отвън имало техни колеги. Тогава хората на Сидеров напънали вратата и почти изкъртили бравата. Вътре те продължавали да търсят човека и обвинявали студентите, че лъжат, че не го познават.

"Аз бях затиснат до пианото", оплака се един от студентите пред bTV.

Преподавателят, който водел курса, се изплашил за безопасността на студентите. "Ние си бяхме в друг свят, рецитирахме си любовна лирика", разказва той. След като агресивната група нахълтала, той се обадил на ректора и на полицията.

Още по темата

Други бъдещи артисти определиха поведението на народния представител като недопустимо. 

Оказа се, че вътрешният министър Румяна Бъчварова е била в непосредствена близост до мястото пред академията, където мъж с черни дрехи удари с юмрук в лицето Сидеров.

"Аз бях на мястото и мога да кажа, че той просто избухна и нанесе ударите, а нашите служители предпазваха г-н Сидеров и успяха да го предпазят, защото имаше много хора, които искаха да направят същото", каза тя. По думите й тя била на половин метър от случката.

Бъчварова разговаряла със студентите и те били много ядосани. За да бъде арестуван човек с имунитет, обаче, трябва да има тежко престъпление. "Поведението на Сидеров в последните дни не може да се определи като такова", каза министърът.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание разрешение за задържане на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов за извършено хулиганство и принуда в НАТФИЗ на 23 октомври.

От прокуратурата допълват, че тогава нахлуването им е било придружено с викове: "Наркомани", "Глупави актьорчета, които ще играят в тъпи български сериали", "Меки китки", "Педалчета", "Вие наркомани ли сте?", "Познавате ли този?", "Това Ваш колега ли е?", държейки снимка на непознат за студентите мъж.

От събраните до момента доказателства се налага извода, че с поведението си Волен Николов Сидеров и Десислав Чуколов в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост, посочват от прокуратурата.

Законова пречка за наказателното преследване и задържането под стража на Волен Сидеров и Десислав Чуколов е обстоятелството, че те са народни представители в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет, допълват от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase