Снимка: Булфото, архив

Граждани настояват с подписка в интернет Държавната агенция за закрила на детето да се самосезира заради поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров и приятелката му и майка на първородния му син Деница Гаджева.

Още по темата

"На базата на публикации в медиите за случилото се в нощта на 25 октомври в и около, НАТФИЗ и за участието и ролята на Волен Сидеров и Деница Гаджева, родители на едномесечното бебе Волен Сидеров-младши, в инцидента, ви призоваваме да изпълните задълженията си по закон като спешно направите оценка дали детето им не е дете в риск по смисъла на алинея 1, точка 11 б) и в) от Закона за закрила на детето", пише в петицията им.

"Надяваме се, че всички деца в България, независимо от статута на родителите им, имат право на закрила", завършват авторите.

Причината за инициативата им стана поредният скандал около лидера на националистите в нощта на изборите, когато той нахлу в НАТФИЗ. Политикът обвини младежите, че са наркомани и хомосексуалисти и поиска да се саморазправи с тях.

След това пък главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му, а управляващите от ГЕРБ обявиха, че започват консултации за промяна на Конституцията. С нея мнозинството ще премахне депутатския имунитет и ще остави защитата от наказателно преследване само за изказвания, направени в парламента.

Днес изтича крайният срок, в който Сидеров може да се откаже сам от имунитета си по друго искане на Цацаров. То бе отправено до шефката на Народното събрание Цецка Цачева заради хулигански действия на националиста на бул. "Раковски". Тогава лидерът на "Атака" предизвика проверка за контрабандни стоки в магазинче, а собствениците му го обвиниха, че ги е ударил.

Ако Сидеров не се откаже днес от имунитета си, утре парламентът ще трябва да сформира комисия, която да предложи на депутатите да му го отнемат или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase