Снимка: архив, Булфото

Синоптиците обещават мека зима, но градусите вече тръгнаха надолу и отоплителният сезон започна.
В очакване на високите сметки за ток и парно, все повече хора се питат кое е по-изгодно. Данни на ЕС, цитирани от Би Би Си, показват, че 47% от българите не могат да си позволят да отопляват ефективно домовете си, а 28% не успяват да си плащат сметките навреме.

Подобни главоболия имат жителите на Литва, Кипър, Португалия и Гърция. Как да се топлим изгодно през зимата остава основен проблем за българските домакинства - дали да изберат Топлофикация, отопление на ток или газ, или други алтернативи.

С отоплителния сезон започват и жалбите от клиентите на Топлофикация. По-голямата част от тях са несъгласни с изравнителните сметки.

"Най-много хората се жалват заради сметките и това, че не могат да ги разчетат правилно", обясни Деян Дянков в предаването "Днес" по Bulgaria On Air, който е омбудсман на Топлофикация София.

Той разказа, че се прави сравнение с преден отоплителен период - защо се е получило така, откъде идва увеличението и ако няма отговор, се завежда жалба, която се гледа съвместно с Топлофикация и топлинните счетоводители.

По думите на омбудсмана много от хората забавят плащанията си към дружеството. Поради тази причина той заяви, че Топлофикация се явява най-големият кредитор на софиянци. Според него сметките към Топлофикация винаги са на заден план.

"Хората все си казват: "Сметката е толкова голяма, че ще я платя някога си...". Или чакат изравнителната сметка. Често гражданите се сещат да платят, когато сумата набъбне и от Топлофикация ги потърсят", обясни Дянков.

Според него това неплащане и забавяне във времето е нередно, тъй като плащаме редовно за всички други услуги, а в случая всичко зависи от съвестта на гражданите.

Икономистът Любка Качакова, която е имала казус с Топлофикация, заяви, че е изключително ниско доверието към дружеството.

"Само 60% от потребителите са редовни, което означава че има ниско доверие. Много хора се отказват от услугата, защото не могат да разчетат сметките. Дори икономист в първия момент се чуди как да разчете сметката, камо ли хора, които не са икономисти", настоя тя.

Качакова смята, че Топлофикация има много какво да направи във връзка с работата с клиенти и връщането на доверието.

Икономистът оцени финансовото състояние на Топлофикация като изключително тежко. По думите ѝ темата трябва да се дебатира, а политиците я засягат съвсем повърхностно.

"Политиците се провалиха с решаването на съдбата на Топлофикация. Няма дългосрочна стратегия, нито се намали политическият натиск над експертното ръководство. Единственото решение за Топлофикация е държавата и политиците да се оттеглят от нея", заяви Качакова.

Генади Кондарев от сдружение "За Земята" пък е решил проблема си, като се е "развел" с Топлофикация. Той не е имал особени проблеми с дружеството, но смяната на жилището му е наложила промяна. Като алтернатива той е избрал пелетна камина.

"Това е българска инсталация, която дава много уют в жилището ми. Сметките ми са двойно по-ниски, отколкото при Топлофикация. След още един сезон ще си изплатя това вложение. Това е много удобно решение за градска среда", разказа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase