Снимка: Булфото, архив
fallback

Ако е необходимо, имаме готовност да окажем пълно съдействие при охраната на българо-турската граница и да увеличим числеността на изпратения досега военен контингент. Това каза пред журналисти в Елхово министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Съвместно с гранична полиция ще решим дали е необходимо да увеличим сега ангажираните 120-130 души с военна техника за оказване на логистична подкрепа и участие в съвместни патрули в граничната зона", допълни той.

На въпрос при какви обстоятелства военните могат да употребят сила и огнестрелно оръжие, Ненчев отговори, че това може да стане само в условията на неизбежна отбрана.

Той поясни, че са изготвени конкретни указания и инструкции за действията на военните. По думите му те трябва "да се придържат строго към вътрешното законодателство, към Международното хуманитарно право и към Устава на ООН".
 
Ненчев каза, че целта на посещението му е да провери на място изпълнението на поставените задачи от военните и спазват ли се изготвените инструкции от Министерството на отбраната. Министърът ще провери и условията, при които работят и почиват униформените.

През тази нощ на българо-турската граница е задържан тежкотоварен камион с нелегални имигранти, съобщи заместник-директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" Елхово Деян Моллов.

На Малко Търново е задържан ТИР с румънска регистрация, с турски водач и 31 нелегални мигранти.

Според очакванията на "Гранична полиция" бежанският натиск ще продължи да се усилва през зимните месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Алекс 1

преди 8 години

Господин Ненчев, дано прочетете тези коментари, макар да се съмнявам силно, че обръщате внимание на плебеите, т.е. на обикновените смачкани и уплашени хорица.Та, значи, АЗ, плебсът, питам:какво тук значи НЕИЗБЕЖНА ОТБРАНА???Те си минават,не ме заплашват, не ме ругаят, не ме крадат, а аз, граничарят, щастливо им се усмихвам, козирувам и им пожелавам на добър път! Нали така! Ами, тогава вместо да пращате войска, командировайте пенсионерките от селата, да ги приветстват.Ще минете по-евтино!

29

Анонимен

преди 8 години

Ненчев, ще пратиш и шофьора си не границата ли, че да станат трима военните там ли?! То армия в България отдавна няма!

28

Rotacia

преди 8 години

Zimata na granicata ste pratim pojarnikarite s markuchite s topla voda,a granicharite ste stavat pojarnikari i katadjii prez zimata.

fallback