Снимка: архив, Булфото
fallback

Арабистът Владимир Чуков определи снощният инцидент край Елхово като един от най-тежките, откакто имаме интензивен бежански поток.

По думите му трябва да има изключителна прозрачност за това, което се е случило.

Oще по темата

"Имаме убит кандидат-бежанец. Така че от българска страна, трябва да се дадат абсолютно всички детайли. Ако преди две или три години ние експертите търсехме хора, които очевидно са работели със своето оръжие в Близкия Изток, сега при тази бежанска вълна се появиха цели списъци с хора, млади хора, мъже между 18 и 30 години, чието занятие е било да стрелят, дори излязоха подобен тип списъци от иракската държава. Ситуацията наистина е извънредна и това, което трябва да се направи от българска страна е да се даде абсолютна прозрачност", призова той.

"Ние трябва много ясно да покажем, че прилагаме европейските закони, т.е., че прилагаме европейските нормативи, че пазим много категорично нашата граница и границата на Европейския съюз", смята той.

Според Чуков след този инцидент трябва да се преразгледа начинът, по който се носи службата, личният състав.

"Този инцидент трябва ясно да светне някаква червена лампа на хората, които организират защитата на нашата граница и очевидно да очакват и за в бъдеще подобен тип провокации. Не е нормално трима срещу 50 и мисля, че силовите министри трябва много ясно да преразгледат начина, по който се защитава българската граница. Видяхме съвсем наскоро военният министър беше споменал, че десетки военнослужещи са отделени за нашата граница. Очевидно, че те не са достатъчни", допълни арабистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 8 години

Какъв бежанец бе ***? 50тина добре сложени млади мъже които преминават границата нелегално! Не се подчиняват на полицейски служители! Нарушават държавната граница! Оказват съпротива при арест! Това си е абсолютен пример за това как трябва да се действа в зоните извън КПП първо стреляш после питаш. Какво си чешете езиците охраната на държавната граница трябва да е приоритет номер едно.

40

Анонимен

преди 8 години

Извинете за тъпия въпрос, но: откога специалист по арабски език (и култура, макар че при мен някак си не се връзват понятията "арабин" и "култура", но нейсе) стана "експерт" по охрана на граница и национална сигурност?

39

Анонимен

преди 8 години

Хахаха, що за смешна, що за *** измислица - "КАНДИДАТ БЕЖАНЕЦ". Той, що, в родната си държава е КАНДИДАТСТВАЛ да стане бежанец ли? Бе, хора, мислете преди да кажете или да напишете нещо! Всеки, който напуска Родината си е най-напред емигрант, после - неидентифициран бежанец, след това - кандидат за статут на бежанец и едва след това - признат бежанец, който при известни условия може и да получи гражданство в приелата го страна като имигрант .

fallback