Снимка: Reuters, архив
fallback

Над половината българи твърдят, че мият ръцете си 5 и повече пъти на ден. Това сочaт данните от национално представително проучване на българска компания за производство на хранителни добавки по повод Световния ден на миенето на ръцете - 15 октомври.

68% от анкетираните заявяват, че мият ръцете си повече от 5 пъти на ден. Останалите 32% българи мият по-малко от 2 пъти, като има и малцина, които са казали, че изобщо не мият ръцете си.

Според експертите ръцете трябва да се мият с антибактериален сапун или гел около 10 пъти на ден, особено при директен контакт с пари, клавиатури, телефони и мобилни апарати, обществен транспорт.

Задължително ръцете се измиват след всяко посещение в тоалетната, след всяка смяна на памперси, преди всяко хранене, след всеки контакт с болнични и лечебни заведения, след пребиваване на място с много хора, често ръкостискане.

Световната здравна общност алармира, че синдромът на мръсните ръце, отслабеният имунитет, вирусните епидемии, неправилното хранене, приемът на алкохол и антибиотици са сред основните причини за високата заболеваемост от стомашно-чревни разстройства.

Затова не бива да се подценява профилактиката.

Всеки втори българин е страдал поне веднъж през годината от стомашно-чревно разстройство (диария, колит, запек, дисбактериоза след антибиотично лечение), като близо половината от боледувалите, са страдали от стомашно-чревно разтройство повече от 2 пъти.

Този извод се потвърждава от данните в изследването, според които 27% от анкетираните са страдали поне веднъж, а 22% - повече от 2 пъти от стомашно-чревно разстройство през изминалата година.

6% от анкетираните са с хронично стомашно-чревно заболяване.

Специалистите обясняват, че най-ефикасният начин за профилактика на стомашно-чревния тракт и нормализиране на стомашно-чревната флора е приемът на пробиотици, а българинът не е запознат с тях.

Според данните от проучването 66% от българите не знаят при какви състояния е препоръчително да се приемат пробиотици, а 71% не могат спонтанно да посочат нито една марка пробиотик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

До П.Петров

преди 8 години

Така е. Да не говорим, че според други експерти антибактериалните продукти са вредни, като включително в този сайт е имало статии за това.

4

П.Петров

преди 8 години

Тънкият момент в така наречената "статия" е "проучване на българска компания за производство на хранителни добавки".Не са споменати зададените въпроси, не са споменати критериите за "представителност", не се споменава степента на достоверност. Абсолютно лъжливо е твърдението "Всеки втори българин е страдал поне веднъж през годината от стомашно-чревно разстройство", защото 2/3 от българите виждат личния си лекар веднъж на 2 години, а още по-малко от останалите са си правили стомашно чревни изследвания. Това е блудкаво маркетингово есе !

3

до 2

преди 8 години

Леле, ти ще построиш комунизма! Като ти чета коментара, сигурно си на не повече от 9 г. Подобни наивни приказки не бях чел отдавна.

fallback