Снимка: Reuters, архив

Платформата за споделено пътуване Uber не е превозвач, а търговец, който тръгва от САЩ и нахлува поне в 100 града на различни държави. Това уточни председателят на "Съюз Такси" инж. Кирил Ризов пред телевизия Bulgaria ON AIR. Според него където и да навлезе Uber, той не се съобразява с местното законодателство и в такъв случай той се явява международен закононарушител.

"Дейността е простичка - превоз на пътници от пункт А до пункт Б срещу заплащане. Това е бившата файтонджийска дейност, а понастоящем таксиметрова дейност. В целия свят е регламентирана от гледна точка сигурност на клиентите и на шофьорите. Не може след като те извършват тази дейност да не се съобразяват със съответното местно законодателство", посочи инж. Ризов.

Още по темата

Съдът трябва да се изкаже дали Uber извършва нарушение, смята главният редактор на kaldata.com Светлин Желев. По думите му за момента съдът не се е изказал, а само е уважил искането на КЗК да се спре услугата до изясняване на случая.

"Относно това, че Uber не се съобразява с нашето и чуждите законодателства - у нас няма описана такава дейност. В Австралия например промениха законодателството си още преди Uber да навлезе за алтернативна таксиметрова услуга. В крайна сметка наистина светът се променя - както беше споменато от файтони и таксиметрови услуги", защити позицията си Желев.

От съюз "Такси" настояват или Uber да спазва българското законодателство, или да бъде забранен, както във Франция. Според него компанията заблуждава с това, че вози за 40 ст.

Те не са регистриран превозвач, техните шофьори също не са регистрирани, допълни Ризов.

Uber всъщност не е превозвач, а компания, която осигурява координация между пътници и шофьори, гарантирайки сигурност и качество на услугата и затова си взима парите, опонира Желев.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Още новини от Българпия четете в bgonair

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase