Снимка: Facebook
fallback

Природозащитници се събраха пред Върховния административен съд в София, за да протестират срещу строителството на Карадере.  Акцията бе под надслов "От ВАС зависи!".

Днес съдебната институция ще разгледа казуса, при който инвеститорите от "Макси 1" оспорват решение на РИОСВ-Бургас, че е необходимо изготване на екооценка за строителството на луксозен комплекс в красивата местност, пише Нова телевизия.

Преди година регионалната екоинспекция прецени, че няма нужда от оценка за въздействие върху околната среда за мащабното строителство. Впоследствие, под натиска на обществените реакции, позицията се промени.

Сега строителите настояват да влезе в сила първоначалното решение на РИОСВ, а природозащитниците са категорични, че подобни инвестиционни намерения няма как да бъдат реализирани без екооценка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

До до 16

преди 8 години

Пак говорим на различни езици!Преценката за необходимост от ОВОС предхожда и не е Доклад по ОВОС. Ако човек е наясно с проекта, може да попълни Уведомлението за 1 ден и за още толкова да го внесе в РИОСВ/МОСВ. Оттам нататък, времето за процедурата е 1 месецВ коментара си обяснявам, че именно в издаването на този отговор и дали той ще изисква ОВОС или не, е заровено кучето. Право на решение имат министъра/директорите, но няма уеднаквяване на практиката, което позволява и повлияването върху му

8

До До 13

преди 8 години

Надявам се правиш разлика между ОВОС, доклад от поне няколко десетки страници и преценка за ОВОС, което е своего рода уведомително писмо.И в двата случая се попълва Уведомление за инвестиционното намерение (представляващо своеобразен тематичен въпросник за попълване с кратки уточняващи разяснения и т.н.) в рамките на 1 месец институцията се произнася писмено и аргументирано има или няма необходимост от ОВОС. Това писмо се прилага към документите при внасяне на искането за разрешение за строеж.

7

Анонимен

преди 8 години

еколози или хипита?

fallback