9

До до 16

преди 8 години

Пак говорим на различни езици!Преценката за необходимост от ОВОС предхожда и не е Доклад по ОВОС. Ако човек е наясно с проекта, може да попълни Уведомлението за 1 ден и за още толкова да го внесе в РИОСВ/МОСВ. Оттам нататък, времето за процедурата е 1 месецВ коментара си обяснявам, че именно в издаването на този отговор и дали той ще изисква ОВОС или не, е заровено кучето. Право на решение имат министъра/директорите, но няма уеднаквяване на практиката, което позволява и повлияването върху му

8

До До 13

преди 8 години

Надявам се правиш разлика между ОВОС, доклад от поне няколко десетки страници и преценка за ОВОС, което е своего рода уведомително писмо.И в двата случая се попълва Уведомление за инвестиционното намерение (представляващо своеобразен тематичен въпросник за попълване с кратки уточняващи разяснения и т.н.) в рамките на 1 месец институцията се произнася писмено и аргументирано има или няма необходимост от ОВОС. Това писмо се прилага към документите при внасяне на искането за разрешение за строеж.

7

Анонимен

преди 8 години

еколози или хипита?

6

Анонимен

преди 8 години

Без да имам претенцията да знам всичко и да съм последна инстанция, само ще напомня, че по принцип за изваждането на разрешение за строеж се изисква документ от РИОСВ/МОСВ за преценка на необходимостта от ОВОС.Ето тук е заровено кучето, защото в идентични случаи няма практика да се съблюдава върховенството и изискванията на закона, а решението е оставено в ръцете на човешкия фактор. А той, както е добре известно, е ранима и сложна натура, поддаваща се на подходящи аргументи и/или стимулиране.

5

Анонимен

преди 8 години

"Няма как един лифт или 5 хотела да разрушат природата!"И аз това се чудя - как 5 хотела в Слънчев бряг успяха да го превърнат в толкова отвратително място за престой.

4

Т. Георгиев

преди 8 години

Може да съм фанатик, ама обичам красивото и неопетменото.Затова всяка година избирам гръцките девствени плажове пред "кафявото" и презастроено българско черноморие. Прекрасни къмпинги, никакви сгради на поне 500-600 метра от плажа, кристално чиста вода. И зелено, навсякъде там е толкова зелено.Това е хубавото на демокрацията, че имаме избора и че всеки сам преценява как се чувства най-добре.

3

Т. Георгиев

преди 8 години

Представям си как ще реагират гърците, ако някой "инвеститор" реши да застрои плажовете в Халкидики, на Закинтос или Лефкада. И добре че България не е на 3 морета, че ако тези територии бяха български, отдавна щяха да бъдат бетонирани и омърсени.

2

Т. Георгиев

преди 8 години

Много е жалко, че хората, на които им пука за природата, се броят на пръстите на двете ми ръце. А опазването на природата трябва да ни е национална кауза.Знаете ли на пример, че България е на трето място по биоразнообразие в цяла Европа след Гърция и Хърватия. Това е изумително богатство, от което да се възползваме.Вземете за пример гърците. Те имат уникална природа и я пазят със зъби и нокти. Затова все повече българите избират Гърция за почивка.

1

Един Българин

преди 8 години

До Анонимен 1Ей, Цеко, а млъкни бе! Писна ми от твоите *** и дрскачи. Да бетонираме Банско, да бетонираме Витоша, да бетонираме черноморието!!! Виж, че вече никой не ходи у нас на бетона и се реве, че не се връщат парите. Ами като не се връщат не стройте.Ако строите няма начин да е без екооценка. Това е БЕЗУМИЕ и вие го знаете, защото няма начин да извадите положителна екооценка за едно от много малкото останали кътчета без бетон.