Снимка: архив Булфото
fallback

Възрастните хора в България са най-застрашените от бедност в Европейския съюз, показват данните от проучване на Евростат, огласено от Европейската комисия.

Резултатите от изследването сочат и друг стряскащ резултат – българките живеят най-кратко след достигане на възрастта за пенсия – под 18 години.

В същото време данните показват, че почти всеки втори от европейските баба и дядо има интернет, а от тях 86 на сто пишат мейли.

Населението в България следва общоевропейската тенденция на застаряване, показва още проучването. Пенсионерите в България сега са 19,4%, а до 2080 г. се очаква да достигнат 29,7%. От възрастните у нас 4,4 на сто са над 80-годишни, като делът на дълголетниците до 2080 г. се очаква да достигне 12,4 на сто, съобщи БТА.

Българите над 65 години живеят средно по 14,2 години, а българките - 17,9 години. Близо половината българи под 65 години са заплашени от бедност или изолация от обществото (45,7 на сто), а при пенсионерите у нас делът на застрашените е 57,6 на сто.

В ЕС 25,9 на сто от хората под 65 години са заплашени от бедност, а при пенсионерите делът е 18,2%.

Общо 41,2 на сто от българите до 65 години са застрашени от тежки материални лишения, а сред хората в по-напреднала възраст това е заплаха за 50,7 на сто от тях.

Българските и румънските пенсионери са най-изолираните от интернет в целия ЕС - едва един от 10 ползва мрежата. От тези, които все пак имат интернет, половината пишат имейли, четат новини, търсят информация за стоки. Само два процента от тях пазаруват онлайн, а всеки трети влиза в социалните мрежи.

Тенденцията в ЕС показва, че през 2080 г. всеки осми пенсионер ще бъде на възраст над 80 години и това ще е удвоен брой спрямо данните за 2014 година. Миналата година 18,5 на сто от хората в ЕС са били на възраст над 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Станчо

преди 8 години

Защо само те баба и дядо да са най -бедни, къде другаде работникът бачка по 9-10ч. шест дни в седмицата за 400- 450 лв.заплата ,а шефовете на фирми тънат в лукс, вечно реват и се оплакват колко били ощетени а същевременно семействата им живеят в чужбина, сменят автомобили и любовници ежемесечно? Защо държавата не защити работникът а не барото, който редовно спонсорира нап, инспекция по труда, община?

40

Пешо

преди 8 години

Не само баба и дядо а всички хора сме по-бедни! Замислете се за кой гласувате спящи сънародници!

39

Demokrat

преди 8 години

Nasite Baba i Djada sa nai-bogatite v EU!!! No njakoi iskat te da stanat "bedni"

fallback