Снимка, архив Булфото

Просветното министерство не е мащеха на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен, но не е и майка, защото това е център на БАН.

Въпреки това МОН е успяло да даде едва 80 000 лева тази година на астрономите, за да си сменят един опитен кабел, което било най-належащо към момента.

Още по темата

Министърът на образованието Тодор Танев призна, че знае за проблемите в обсерваторията, които са трупани с години там, но уточни, че това е център на БАН и няма как да контролира учените как си харчат парите и колко от тях отиват за астрономия.

„За тази година нямаше достатъчно средства за ремонти даже на училищата, но все пак МОН от вътрешни резерви даде 80 хиляди лева на Рожен за оптичен кабел“, обясни той по време на парламентарния контрол.

Въпреки че националната астрономическа обсерватория няма пари за ток и вода, а учените молят дарители да им помогнат със средства за спешни ремонти, БАН има 72 милиона лева бюджет за 2015 г.

Как се харчат обаче Танев не знае, защото министерството му няма механизъм, по който да контролира харчовете на Академията.

Обсерваторията дължи 264 хиляди лева за ток и вода, което означава, че може и да затвори врати, ако не си платят сметките. Падат камъни от фасадата на обсерваторията, може да паднат и цели козирки, но пари за ремонт няма.

Последните средства, на които разчитат астрономите, са от екоминистерството, което финансира проект в размер на 150 000 лева.

Финансирането е чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase