Снимка: архив Булфото
fallback

Воюващи за ислямистите бойци от Балканите носят риск за района. Това призна шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Риск за Европа представляват и всички европейци, които се борят за радикални ислямистки групировки в Сирия и Ирак.

Oще по темата
Според ДАНС в момента няма потвърдени данни за ангажираност на български граждани в ислямистки групировки в Сирия и Ирак в Близкия изток.

Това обяви Георгиев, цитиран от БНР. Компетентните органи у нас подготвят стратегически документ за противодействие на радикализацията и тероризма.

Георгиев съобщи, че службите правят предварително проучване и скрийниг на влизащите от бежанския поток у нас. Засега няма рискове пред страната ни, стана ясно от думите му.

Риск обаче остава потокът на хора от Балканите към Близкия изток, отиващи да воюват на страната на радикалните ислямистки групировки:

"Чуждестранните бойци, заминаващи от страни на Европейския съюз и Балканите към Близкия изток и завръщащи се обратно, се превръщат в проблеми от първостепенно значение в страните от региона и Западна Европа", каза шефът на ДАНС.

Той не скри, че тези хора могат да бъдат въвлечени в изграждане на терористични бази и да влияят за радикализиране на местните мюсюлмани.

"Към момента няма потвърдени данни за пряко участие на български граждани на страната на терористични групировки в Сирия и Ирак”, каза Георгиев, но предупреди, че такава възможност не трябва да бъде изключвана занапред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

езичник

преди 8 години

няма българи разбира се. но има роми представящи се за турци което може да доведе до много неприятни последствия за самите турци при терористичен акт на територията на България. само една искра трябва за да пламне пожар благодарение на тия джихадисти.

23

КОмпетентен

преди 8 години

ДАНС е заплаха за националната сигурност... По-подходящи за ръководство на ДАНС са онези ***, дето биха френските спец части в не знам кое си село

22

Разбирач

преди 8 години

На служителките от ДАНС много им липсват бившите им колеги от ГДБОП, които ги махнаха от агенцията. Няма кой да кара да крещят от удоволствие.

fallback