Снимка: Архив Reuters

Проблемът с бежанците неизбежно ще стане част от дневния ред на предизборната кампания у нас, каза в ефира на Bulgaria ON AIR бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Според него бъдещите кметове ще са тези, които в перспектива ще трябва да помагат на бежанците. Затова трябва избирателите да питат своите кандидати какви са плановете им за действие с бежанците и какви са техните политики, обясни той.

Според експерта трябва да има и обсъждане между работодатели, синдикати и правителството какъв икономически потенциал имат някои от мигрантите. По думите му има много бизнес сфери, в които има нужда от такива хора.

Бойко Ноев коментира и думите на Юнкер, че е нормален стремежът на бежанците родители, които се борят за по-добър живот за децата си и преминават през граници и огради. По думите на Ноев е по-добре сирийците "да хванат пушката" и да защитят земята си от нашественици. "Ако не помогнем на сирийците да защитят домовете си от тези разбойници, утре нашите момчета ще трябва да отидат да се бият. А това не е честно. Трябва да помогнем на сирийците, които са прогонени, да отстояват своята земя.", допълни той.

По думите му Турция носи най-голяма отговорност за "кашата", която стана в Сирия. "Ердоган оказа помощ на религиозните движения, които в крайна сметка се превърнаха в Ислямска държава. Турция носи своята отговорност, тя пусна духа от бутилката. България е гранична страна и трябва да има едно наум.", каза бившият военен министър.

Бойко Ноев разкритикува и политиката на Германия да обяви колко бежанци може да приеме, защото така се създават проблеми за транзитните държави. "Германия може да приеме по половин милион на година, но заради тази покана идват 1-2 милиона бежанци. И така хората, които Германия няма да може да приеме, ще отидат в останалите страни от ЕС", обясни той.

По думите му е важно българите да опазим страната си. "Трябва да обясним на партньорите си защо нашата страна е по-различна, защо ние като най-бедна страна не можем да го направим и тъй като сме с особен състав на населението, имаме допълнителни рискове, приемайки големи групи хора от този регион", допълни Ноев.

Експертът коментира и отказания въздушен коридор на руските самолети за Сирия през България. По думите му решението на България е правилно, защото никоя държава не трябва да си мисли, че може да нарушава суверенитета на друга страна. Той обаче укори думите на военния министър Николай Ненчев, че това решение е било взето само от външно министерство.

По прогноза на експерта отношенията на Русия и Запада тепърва ще се развиват. "Много голямо е недоверието към Путин. Той се възприема като един лъжец. Като човек, който прави едно, а върши друго. Тази липса на доверие ще пречи на отношенията с Русия.", заключи той.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase