Снимка: Булфото, архив

Снимка на 10-годишно момче, която се появи в социалните мрежи, отново повдигна въпроса за съдбата на сираците и изоставените деца.

Освен, че диша лепило, детето е болно от СПИН и Хепатит С.

Сигнал за него подаде 17-годишният Тодор Стефанов, който добре познава живота на децата без родители, особено тези от закрития дом „Асен Златаров“, където е живял 10 години.

След затварянето на дома, децата бяха настанени в центрове от семеен тип, но положението там не е било по-добро.

Казвахме на дома: "Адският дом", а  сега казваме на тези центрове "Къщата на ужасите", твърди Тодор пред БНР и обяснява, че „там пребиванията нямат край, изнасилванията нямат край“.

Много от децата от домове сега живеят в гетата на София, пристрастени към наркотиците.

Те просят, предлагат сексуални услуги и биват редовно пребивани и малтретирани от сводниците си.

„12- годишно дете прави секс на Централна гара на метри от полицията за 10 лева и на никой не му пука“, възмути се Тодор.

„За сираците не мислим, от Европа се усвояват много, но за какво - ще купят тоалетна хартия за едно левче, а по касова бележка струва 3, 50 лева“, продължава той.

Така сираците и изоставените деца попадат в капана на сводниците, които най-малкото ги карат да просят по улиците, а ако не докарат поне пет лева, ги пребиват.

„И неволята ги кара да просят, те не могат без лепило, не могат без трева“,  продължава разказа си Тодор.

Самият той признава, че трудно е напуснал дома „Асен Златаров“ и сега се справят сам някак си.

„Мен са ме местили в много институции, навсякъде е едно и също, там е брутално. Първите дни плачеш за старото място, после свикваш и пак гледаш как бият и малтретират децата“, продължава Тодор.

Самият той е в дом за сираци от 3-месечен. Познава баща си, който е в затвора и му остават още три години, за да излежи присъдата си. Майка му е в неизвестност и според неофициална информация е заминала за Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase