Снимка: Булфото, архив

От Министерството на културата опровергаха думите на режисьора Александър Морфов, че е отнет статута на Народния театър „Иван Вазов” като културен институт с национално значение не е отнет.

Още по темата
„Такъв въпрос никога не е поставян и никога не е обсъждан. Появилите се в публичното пространство твърдения за отнемане на статута на Народния театър са пълна спекулация“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

С национален статут в сценичните изкуства са, както Народният театър, институция със 111-годишна история, така и Софийската опера, Музикалният театър, Филхармонията, Ансамбъл „Филип Кутев”, допълват оттам.

През тази седмица Морфов хвърли оставка като временно изпълняващ длъжността директор на Народния театър.

От изявлението му стана ясно, че не е съгласен с прието на 23 юли от министерството по-ниско финансиране за театъра.

"Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е направено и с операта и с всички общо 7 такива института. Във въпросното постановление от 23 юли няма вече такова уточнение за статута. Няма дори привидно отделяне на националните институти. Всички са под една черта, като Народният театър е с всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните", коментира режисьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase