Снимка: архив, Булфото
fallback

Родилка на 36 години е починала в болницата в Търговище един час след като й е било направено секцио. Инцидентът е станал малко преди полунощ в сряда, предаде Дарик.

Жената, която живее в близкото до Търговище село Черковна, е постъпила в родилното отделение в общо увредено здравословно състояние, потвърди изпълнителният директор на МБАЛ - Търговище д-р Иван Светулков.

След направени изследвания била установена емболия, заради която родилката е имала проблеми със сърцето и белия дроб.

Лекарствата, с които е трябвало да бъде лекувана, са могли да доведат до получаването на т.нар. ДИК-синдром /диceминиpaнa интpaвaзaлнa кoaгyлaция/, който не позволява кръвта да се съсирва.

До датата на термина за раждане са оставали две седмици, затова лекарите в родилното отделение са взели решение да изродят бебето чрез секцио.

Операцията е била извършена успешно и детето се родило живо и здраво, тежало малко над 2 кг. Час след като била преместена в отделението за анестезиология, реанимация и интензивно лечение, родилката е починала. Една от версиите на лекарите е, че вероятно е получила тромб, който е довел до смъртта й.

Директорът на РЗИ-Търговище д-р Венка Стоянова  разпореди по-рано днес проверка във връзка с постъпило уведомление за смъртта на родилката. То е било внесено от изпълнителния директор на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков.

По предварителни данни от проведената аутопсия смъртта е настъпила в резултат на двустранна белодробна емболия.

За случая е уведомено Министерство на здравеопазването.

Резултатите от проверката, съгласно заповедта на директора на РЗИ, следва да бъдат докладвани в 3-дневен срок.

За починалата 36-годишна жена това е било второ раждане - има по-голямо момиче. Според информацията в социалните мрежи в петък - деня на погребението, то ще навърши пет години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

анонимен

преди 8 години

в 21 век в българия боже колко мъка има по този свят детето ще се отгледано родителите на това момиче трябва да живеят за внучето

12

ЯВ

преди 8 години

АГ в Търговище е на ниво над средното за страната и лекарите са с голям опит.За жалост стават такива неща , тъжно е но никой не е застрахован. Погледнете от добрата страна ,че бебето е живо и здраво.

11

онбашията

преди 8 години

как да не съм горд че съм българин, тук всеки обсъжда сложни медицински проблеми с вещина и умение на ветеран, а тъпите американци го учат това десет години докато почнат да си отварят устата и да дават мнение!

fallback