fallback

Общ преглед

"Животът е лесен и красив, когато си помагаме!" Тези думи ни казва предпримачът Стефан Чолаков, който стои зад инциативата "Ако си дал", заради която в кв. "Иван Вазов" вече има хладилник, пълен с храна за нуждаещите се.

Само за един ден статуса за човещината във Facebook е споделен над 18 хил. пъти. Хладилникът вече е бил пълен и съответно изпразван 3-4 пъти. Напълно непознати хора минават, оставят по нещо и подаряват добрина на някой нуждаещ се. Бедните на свой ред идват на групички вечер, рано сутрин, имат достъп до храната през цялото денонощие.

"Всичко започна, когато един ден изчистих кухнята и изхвърлих храна, която бяхме приготвили през деня. Реших, че уважавам труда си и повече няма да изхвърлям храна", започна разказа си Стефан.

Oще по темата

Малко след това, той започнал всеки ден след 8 часа да дава храната, която остава в заведението му от обедното меню на хора, които имат нужда и не могат да се справят с живота.

Разпространението на новината за "хладилника на доброто" се предава от уста на уста. Нуждаещите се нямат интернет и телевизия и информираните хора трябва да ги заведат. Така всеки, който помогне на човек в беда, става част от "Ако си дал".

Стефан е категоричен, че не получава помощ нито от държавни институции, нито от организации. Той и не желае подобна подкрепа, но и не иска да му пречат. Неговата инициатива е просто деликатно подсещане, че всеки е солидарен и може да бъде добър.

Въпреки че е имало различни мнения, че оставянето на храна в хладилници на улицата крие рискове, (може да се остави отрова или да има развалени продукти) Стефан смята, че така се осигурява един достоен достъп до храна за бедните.

"Иначе гладният човек влиза вътре в контейнера до кръста, взима нещо и го изяжда. По-добре да е в хладилника, там се поддържа хигиена", разказва той.

Искрата на доброто бързо е пламнала и само за два дни по инициативата се запалват различни, непознати хора. Стефан казва, че днес ще бъдат поставени хладилници в Пловдив и Бургас. Хладилник ще бъде сложен и в центъра на София от едно заведение на ул. "Раковска".

Кой има право да "бърка" в хладилника?

За Стефан няма значение религиозната и етническата принадлежност, защото "всички хора сме хора". "Хората в нужда може да са чужденци, може да са мигранти, цигани, но няма никакво значение. Всеки от нас може да има нужда от помощ в един момент", отбеляза благодетелят.

Той вярва, че всеки един от нас е солидарен, но не го знае. "Системата, в която живеем, ни кара да сме индивидуалисти и ни учи, че трябва да разчитаме на себе си, че трябва да се борим с живота сами, което не е така. Хората сме социални животни и трябва да можем да разчитаме на обществото", споделя той.

По думите му, ако обществото е единно, няма как някой да остане гладен, няма как възрастният човек да отиде до кофата, за да търси там нещо за ядене.

За финал Стефан ни обяснява, че добрината е като целувката. Когато човек подари на някой целувка, се чувства добре. Така е и с добрите дела.

И наистина, докато си говорим на масичката, минава бързо по тротоара едно момче с торбичка и отваря хладилника, за да направи добро.

"Разбрах за инциативата от Facebook. Живея на няколко крачки от тук и си помислих, че ще е срамота, ако не дойда да оставя нещо", разказва младежът, който споделя с нуждаещите се половин хляб и печено пиле.

Друг мъж, клиент на заведението, не е разбрал, че "хладилникът на доброто" се намира тук, но е впечатлен от инициативата. Запитан дали и той би дал, той отговаря без да се замисли: "Защо не? Така е нормално!".

И ние това си мислим. Нормално е да бъдеш добър и солидарен, трябва само леко подсещане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 22Определено точно такива хора си декларират печалбите и данъците. Не мисли, че когато някой има бизнес, то непременно е зъл и гаден и не си плаща данъците. Просто за злите се чува повече, а за тези, които си плащат всичко нищо не се чува. Затова мислиш, че всички са такива. Но не е правилно да виждаш само това, което ти се навира в очите. Полезно е да можеш да изместиш фокуса и да видиш какво има и около него, ако искаш да виждаш реалността.

11

Анонимен

преди 8 години

Инициативата е добра,даже прекрасна.Храна не трябва да се изхвърля.Щом ти е излишна по-добре я дари!Обаче има и друга страна - защо държавата не може да се погрижи за гладните хора?Това което ще напиша сега няма да ви хареса - част от проблема е и инициатора на това нещо и колегите му предприемачи-бизнесмени.Колко от тях си декларират печалбите и плащат данъци?

10

Анонимен

преди 8 години

Къде се намира този хладилник, дайте адрес

fallback