Снимка: Reuters, архив

Ръст от близо 300 хиляди българи, избрали да почиват в Гърция и Турция, се очаква тази година, съобщава Нова телевизия.

Въпреки кризата в Гърция, тя си остава дестинация номер едно за морски туризъм. Какво показват данните - само за миналата година над 2 милиона българи са пътували за Гърция и Турция на почивка или на екскурзия. За тази година очакванията в бранша са за ръст от поне 10-15%, особено сега през август, когато е пикът на морските почивки.

Километрични колони цяло лято на границата с Гърция са първият симптом на масовото пътуване. Тук туристите от България и Румъния чакат с часове, за да влязат в южната ни съседка. Често броят им е над 30 000 за ден. След чакането обаче пътят до плажа е едва час.

Семейство Делииванови от Пловдив, български туристи в Гърция споделят, че нашето Черноморие се е превърнало в нещо, което не асоциират с почивка. По думите им там нощният живот, порнографията, алкохолът, наркотиците и цигарите се промотират.

Освен на плажа туристите са чести посетители на заведенията и магазините в Александруполис. Причината за наплива всъщност е кризата в Гърция, която води със себе си и добри за туристите последици. "Тази година определено има много повече туристи, категорична е Алла", търговец в Гърция.

Причината за ръста на туристите е кризата, която носи със себе си и по-ниски цени.

"Цените тази година в сферата на туризма паднаха много и определено туристите в Гърция са повече от преди. Има много българи, турци, румънци и много поляци", коментира Харитини Летса - журналист.

Самите гърци са намерили изход от ситуацията с промяна на собствената си почивка. Все повече гърци предпочитат България за почивка. Очакват се 1,5 млн. гърци да влязат в България. Очакванията са дори почиващите у нас гърци да са повече от българите, избрали Гърция за своя ваканция.

Освен Гърция, другата най-предпочитана дестинация за морска почивка е Турция. Основната разлика е, че там се доверяваме предимно на туроператори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase