Снимка: снимка: Flickr

Организирането на улично състезание между коли или мотори, както и залагането на „дръпките” да стане престъпление и инициаторите им да носят наказателна отговорност. Това е една от идеите, които се обсъждат в момента срещу тестовете на возила по пътищата, съобщи вчера началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция” Бойко Рановски, съобщава в "Монитор".

В сега действащите закони никъде не е дефинирана думата „гонка”. Поради тази причина състезателите могат да бъдат глобявани единствено за превишена скорост, но те пробват колите си там, където няма камери на КАТ. Другият вариант за санкциониране е по Указа за борба с дребното хулиганство.

„Ако колата вдига много шум и се палят гуми, водачът може да се даде на съд за хулиганска проява, но трябват свидетели, които да дадат показания пред съда”, коментираха още от КАТ. Вече е създадена междуведомствена работна група, която ще предложи спешни законодателни промени не само срещу гонките.

Обмислят се по сериозни наказания за шофьори, които не си плащат, както и водачите, каращи пияни или без книжки.

За София една от мерките срещу уличните състезания е поставяне на денонощни патрули на четирите места, на които се изпробват коли и мотори – това са Околовръстното шосе, отсечката от бул. „Гоце Делчев“ нагоре по бул. „България”, ул. 202, както и бул. „Владимир Вазов”. От началото на юли в столичната полиция са подадени 70 сигнала за гонки но само 15 от тях са били действителни.

Още по темата

„Минава мотор в полунощ, изревава на светофара, гражданинът се буди и звъни на тел. 112”, коментираха от „Пътна полиция”. В същото време в страната не могат да бъдат изкарани повече от 150 екипа на КАТ, стана ясно още вчера.

Част от екипите били ангажирани и със спирането на движението на тирове, когато температурите се вдигнат над 35 градуса.

От КАТ съобщиха още, че началото на годината до юли 17 деца са загинали при катастрофи в България. За първите седем месеца на 2015 година от КАТ отчитат 3994 тежки катастрофи с 368 загинали и над четири хиляди ранени. Това са с 88 повече катастрофи и двеста повече ранени в сравнение със същия период на миналата година. Пловдив е градът с най-тежка пътна обстановка и най-голям брой катастрофи с ранени, отчитат от КАТ.

Преди два дни и премиерът Бойко Борисов коментира поведението на пътя, като призова да се обяви война на джигитите. Той се обърна и към родителите, които не поемат отговорност за действията на децата си. "Като родител питам къде са майките и бащите на тези, които карат безумно по пътищата?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase