Снимка: архив Булфото

Всеки българин изхвърля между 90 и 100 килограма годна за консумация храна всяка година. Данните обяви изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.

"40% от унищожаваната храна е на ниво домакинство. От началото на годината 120 тона хранителни продукти са спасени и са достигнали до нуждаещи се хора", коментира Миланова пред "Фокус".

През миналата година организацията е спасила 275 тона храни и е подкрепила с тях 22 хиляди души. Миланова съобщи, че е важно храните, които се предоставят на Българската хранителна банка да стигат до нея  все още в срока им на годност.

Още по темата

Тя препоръча хората да бъдат разумни, когато пазаруват за домакинството си. Миланова обясни и, че всички производители и търговци могат да даряват хранителни продукти, които са годни за употреба.

"Прави се всичко възможно храната да достига до нуждаещите се", добави изпълнителният директор на Българската хранителна банка.

По данни от европейско изследване у нас се унищожават над 670 хил. тона храна на година. От друга страна, над 1,6 млн. българи живеят под прага на бедност.

"Трудно е да се отговори на въпроса кои са най-нуждаещите се хора. За нас обаче приоритет са децата, които живеят без родители, които напускат социални институции, децата и младежите с увреждания", обясни Миланова.

Тя допълни и че се подпомагат и семейства на самотен родител, хора, които са преживели насилие или трафик. Нуждаещи се са и самотно живеещи възрастни хора, хора със зависимости.

"Не на последно място са и хората, живеещи на улицата, тези, които са останали без дом и без какъвто и да е източник на препитание", каза Миланова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase