Иван Иванов. Снимка: Булфото

Протестите срещу новите цени на тока защитават корпоративни интереси по един брутален начин, обяви председателят на КЕВР Иван Иванов в предаването "Неделя 150" на БНР. Той коментира подготвяните от бизнеса и индурстрията протести заради повишаването на добавката "задължение към обществото”.

Още по темата
Иванов уточни, че добавката задължение към обществото е с един и същ размер и за гражданите, и бизнеса. "В КЕВР ние разполагаме с всички разходи на индустриалните производства при тях средно 5% отиват за електроенергия", коментира той.

По думите му, когато се говори, че КЕВР взима популистки решение, това е една лъжа.

Иванов посочи, че в резултат на намерените 265 млн. лева регулаторът е разпределил тежестта между бизнеса и гражданите. Шефът на КЕВР припомни, че в продължение на три месеца екип от министерствата на икономиката, енергетиката и финансите е работило за изработването наредбата. Той уточни, че тя ще позволи големите енергоемки предприятия, които изразходват над 30 гигават часа електроенергия годишно, да плащат 85% по-малко от добавката „задължение към обществото”.

Председателят на КЕВР бе категоричен, че регулаторът няма да позволи да се повтори картината от 2011-2012 година със соларните паркове. Иван Иванов заяви, че през есента ще се наложи поправка в Закона за енергетиката. Председателят на КЕВР посочи, че това ще се наложи заради отварянето на енергийната борса в края на годината и уточни, че в закона трябва да се промените това, че НЕК е единственият купувач на ел. енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase