fallback

Общ преглед

След като несебърски "бизнесмен" с прочу с опакован с найлон кипарис "ала Кристо", в редакцията ни постъпи сигнал за нов убиец на дървета. Този път в Малко Търново.

Един от символите на града – високата елха на ул. "Отец Паисий", е на път да изчезне.

От известно време величественото дърво е подложено на брутално нечовешко отношение - в стъблото са издълбани с пробивна машина четири дълбоки дупки, които преминават през самата сърцевина. В дупките е сложен някакъв разяждащ химически препарат, който е ускорил изсушаването на сърцевината, сигнализира Станислава Георгиева. Злосторникът пък е опитал да замаскира деянието си със смола и кора от дървото.

Хората от обществеността на Малко търново са потресени и недоумяват как е възможно да се стигне до подобна постъпка. Щетите са нанесени върху дърво, в чиито клони от десетилетия гнезди семейство гугутки – защитен вид от червената книга на България, както и множество врабчета.

Малкотърновската елха е с интересна история – наследник е на дърветата от Евскиноградската градина на цар Борис III. В началото на 60-те години на миналия век сем. Паралиеви са били на екскурзия във Варна. По това време съпругът Михаил -  известен странджански народен певец и любител на природата е работел в горското и купува от Евксиноград две фиданки - елха и кипарис. Засажда ги в двора на къщата и след години двете дървета стават едни от символите на Малко Търново.

В края на 2008 година са изследвани от учени от Института по Ботаника на БАН  в рамките на проекти, финансиран от Европейската комисия. В рамките на друг проект учените са включили елхата и кипариса в База данни за растенията в Евромедитеранската област.

Дърветата са регистрирани като значими видове в регистрите на община Малко Търново, разказва г-жа Георгиева.

Сега колегите от malkotarnovo.com са поели инициативата и заедно с местни жители са решили да запознаят премиера Бойко Борисов със случая и съдбата на дървото на предстоящото откриване на депото за отпадъци на 28 юли.

Подадени са жалби до институциите, уведомен е институтът по Ботаника в БАН. Има подадена жалба до полиция, община и прокуратура, но до този момент отговор няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Така.......

преди 8 години

Напоследък виждам само садизъм от най-извратения тип, като този.С какъв акъл ще вземе някой да промуши дърво , за да го умъртви с отрови? Не ви ли остана и капка човещина бе, хора? И до номер 15 , ако не знаеш и дърветата са живи организми. Или си неграмотен по биология ? Не виждам нищо смешно в това, че са нарекли въпросния извършител убиец.Не само си бездушен, човек не си.

15

Бай Дамян - едноокия

преди 8 години

Комшия ли е къв е иска да го посети пернишкия Батман в тъмното и да му направи още някоя дупка изотзат ! Днеска на дърво ще посегне ,утре на някой човек / не дай боже дете / ! Аман от слабоумни комплексари , пречило му дървото ми *** си стисни главата в менгемето и ше спре да ти пречи и живота даже ще ти се оправи !

14

Георги Димов

преди 8 години

До АнонименБраво на Днес.БГ, че се отразяват такива събития! Липсата на човещина у българина и повсеместната деградация в България ни съпътстват брутално.За конкретния случай мога само да потвърдя като бивш служител на общината:- комшията Васил Костадинов беше подал жалба срещу дървото преди години. Не му стана работата общината да го отсече: първо, че е в частен имот и второ - както сте описали е в регистрите за значими дървета на Малко Търново!за съжаление е унищожил история и живот

fallback