Снимка: Gettyimages
fallback

19-годишно момиче от Златарица, страдащо от тежко заболяване и претърпяло три мозъчни операции, в момента мизерства с инвалидна пенсия от 65 лв.

Синем Куваджиева завършила Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново и през юли м.г. заминала при роднини в Германия, за да учи немски език и там се разболяла.

По време на гостуването, девойката вдигнала висока температура, получила схващане на лявата половина на тялото и припаднала. Близките и я откарали в болница в град Нойс. Там и направили скенер и открили образувание в мозъка. Още същия ден състоянието и се влошило. Синем била транспортирана в специализирана клиника в Дюселдорф и подложена на спешна операция, за да бъде премахната гнойна торбичка в мозъка и.

"Два месеца момичето ми беше само с половин череп, а през ноември миналата година бе подложена на втора операция. През януари се прибрахме в България, но се оказа, че събира вода в мозъка. Цялото и тяло се подуваше. Така през юни се наложи нова хирургична интервенция и сега е с инплантирана клапа на главата", споделя пред "Труд" майката на момичето Хасизе Ибрахимова.

Жената казва, че момичето е контактно, но е с пареза на едната ръка, трудно се движи и не може да се обслужва. Има силно главоболие, забравя и е с изкривяване на устата.

Майката обаче сама се грижи за болната си дъщеря. Помага й кмета на Златарица Пенчо Чанев, който й съдейства да стане личен асистент на дъщеря си по проект "Нови възможности за грижа".

На 6 юли девойката се явила на Териториална експертна лекарска комисия /ТЕЛК/ във Велико Търново. С решение на комисията и е определена 52% трайно намалена трудоспособност, за което и е отредено мизерно възнаграждение от 65 лв.

Под експертното решение са се подписали д-р Олга Пенева, която е специалист вътрешни болести, хирургът д-р Петър Петров, неврологът д-р М.Младенов. Според членовете на комисията момичето е с 30% лявостранна пареза и с дискординационни движения.

"Когато заведох дъщеря си на експертната комисия, лекарите взеха медицинските документи, сред които и епикризите и не ме допуснаха да присъствам на прегледа. След това Синем ми каза, че са беседвали с нея за състоянието и, разгледали документацията и са и направили неврологичен преглед. Докато дъщеря ми напускаше кабинета, чух докторите да казват: "Пожелаваме ти да нямаш повече гърчове", разказа Хасизе Ибрахимова.

Отчаяна майката отново потърсила за помощ кмета на Златарица. Пенчо Чанев се разлютил на експертното решение и изпратил гневно писмо на министъра на здравеопазването Петър Москов.

"Какво трябва да направи един млад неработоспособен човек в България? Вие сам виждате, ако е здрав- избира Терминал 2, но ако е болен, как да живее? Ако е такава политиката на страната ни-едни да изгоним, а други да уморим, Вие от кои накрая ще останете? И до кога ще се допуска ТЕЛК да си играе със съдбите на хората?", пита градоначалникът на Златарица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

reni

преди 7 години

изпаднах в подобна ситуация, обещетението ми е за една година, а съм на 55

22

Sinem

преди 8 години

Koito si misli che sum ochakvala golqma pensiq ne e taka.. V statiqta e propusnato da se otbeji che ot TELK NE!!me pensioniraha! Tezi 65lv se otpuskat kato poshosht ne sa pensiq !!! zashto nishto mi nqmalo.. predpolagam che vseki vtori si pravi mozuchni operacii po 3 tri na godina ei taka za profilaktika i nishto mu nqmaa .!!Nqmam dumi za ogranichenata ni durjava v koqto jiveem v mizeriq.

21

hjh

преди 8 години

"....ако е здрав- избира Терминал 2, но ако е болен, как да живее?" я отпуснете на човека инвалидна пенсия - 2-3000 лв, че да си стой тук. Аз така или иначе събирам в НОИ за пенсия, но няма да я доживея. Да не отиде зян....WTF

fallback