Снимка: Bulgaria On Air

Без подкрепата на държавата работещите родители не могат да се справят с отглеждането на децата си и задълженията си, каза пред телевизия Bulgaria On Air Иван Нейков, бивш социален министър и председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

"Никой не освобождава родителите от тяхната грижа за децата, но в 21 век без подкрепата на държавата не може", обясни той.

Ако се обърнем към статистиката, в България има около 400 хиляди деца до предучилищна възраст и ако се приеме, че само половината са във възраст, когато могат да ходят на детска градина или ясла, проблемът с помощта за родителите е много сериозен, коментира Нейков.

Още по темата

Думите му бяха по повод вчерашния случай на побой над тригодишното дете, извършен от двама младежи, наети от работещата му майка да го обгрижват, докато тя била на турне в чужбина.

По думите на Нейков у нас познаваме два модела на грижа за малките деца – моделът "баба“ другият е общинската детска градина.

"Двата модела работеха добре близо век. В последните десетилетия поради динамиката на времето първият модел вече не работи така добре, а другият в момента е единственият, основен", каза той.

Експертът оцени като правилни промените, приети в НС, за промяна на критериите за отпускане на детски помощи. Според тях се спират парите за деца, които са родители на деца. При тях помощта ще е вече само в натура.

Тези промени обаче нямат за цел да решат другия проблем – грижата за самите децата, подкрепата на родителите им, отбеляза Нейков.

Той посочи други два варианта, които държавата е имала преди като грижа за децата на работещите родители - единият да се наемат безработни жени и срещу заплащане да се грижат за малчуганите, а при другия - работодателите с финансовата помощ на държавата да направят детска градина за работещите си служители.

"За съжаление и двата просъществуваха за кратко", допълни той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase