Снимка: Архив Reuters
fallback

Пускането в отпуск вече задължително трябва да става с писмена заповед от работодателя. Това предвиждат промени в наредбата за работното време, почивките и отпуските, подготвена от социалното министерство. До момента за ползване на отпуск не бе нужен писмен документ, а само подпис от началника върху молбата на работника.

Отказването на отпуски и отлагането им по искане на работодателя също вече ще е само в писмена форма, съобщава "24 часа".

Промените са поискани от Главната инспекция по труда, за да може да се контролира дали работодателите не експлоатират хората си. Досега предпазен механизъм бе графикът на отпуските, но с последните промени в Кодекса на труда той бе отменен.

Неизползваните през годината дни от отпуска ще горят, ако работникът не подаде писмено искане за прехвърлянето им, предвижда друга промяна в наредбата. Прехвърлянето на 10 дни досега ставаше автоматично, припомня изданието. С новите правила обаче ще може да се прехвърлят и повече неизползвани дни.

Всяка година до 31 януари работодателят трябва писмено да уведоми работниците колко дни отпуск имат да ползват. Тази промяна бе обещана от вицепремиера Ивайло Калфин, за да остане 2-годишната давност на отпуските.

Давността, след чието изтичане отпуските ще горят, ще се удължава за работници, които не са си ползвали платения годишен отпуск, защото са били в дълъг болничен, майчински, отпуск за учене и пр. Тук 2-годишният срок ще започва да тече от края на годината, в която е приключил другият отпуск.

За да влязат в сила промените в наредбата, трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

рак

преди 8 години

всички които пишат че е простотия или са безработни или изобщо не са в час. И сега реда е такъв. Не може без да има разписана заповед, предхождана от молба да си биеш шута. Работодателя дали го харесваш или не, все пак е работодател и трябва да ти разреши. От личен опит и наблюдения знам че има хора които от мързел си пускат отпуски или болнични точно когато има най - много работа, пък после реват - ниски заплати, не ме ценят и дрън дрън дрън...

15

Анонимен

преди 8 години

У наше село си е така от край време... Подаваш молба, подписват ти я, издават ти заповед от кога до кога, запознаваш се със заповедта и си излизаш отпуск по каналния ред. Какви са тия дивотии че сега щяло да влиза в сила. И в момента работодателите изискват молба колко дни отпуск ще се прехвърлят както и пращат уведомление с колко дни разполага всеки работник. Чудя се дали до сега законите са били различни или е нямало кой да ги спазва....

14

Анонимен

преди 8 години

Голяма простотия, важното е да се увеличава бюрократщината и да не забравите да благодарите на цървулите от инспекцията....

fallback