Снимка: Булфото

Приобщаването на ромската общност у нас остава основен проблем на България. Това се констатира в най-новия доклад на американския Държавен департамент за спазването и нарушаването на човешките права по света, съобщава БНР.

Още по темата

В него като най-сериозен проблем е посочен ситуацията с маргинализацията на ромската общност, която е обект на расистки нападки,  както от националистически партии, така и от страна на някои медии. В документа се посочва още, че в повечето случаи ромските деца посещават сегрегирани училища и не учат заедно с българчетата.

В доклада се посочва още, че корупцията продължава да е спънка за възможностите на правителството и подкопава доверието на обществото и бизнеса в правораздаването и други държавни институции.

Сред останалите проблеми се споменават влошаването на медийната среда, суровите условия в затворите, пропуските в политиката спрямо бежанците, дискриминацията спрямо малцинствата и случаите на експлоатация на детски труд. Отбелязани са и обвиненията в купуване на гласове по време на изборите и използването на расистка, ксенофобска и подстрекателска риторика по време на кампанията.

В доклада на Държавния департамент е посочено и че има увеличаване на случаите на искания от политически партии за затваряне на неправителствени организации, които получават финансиране от чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase