Снимка: архив, БулФото
fallback

Повече от хиляда големи компании участват в протеста на работодателите срещу очакваното поскъпване на тока за индустрията с между 13 и 20 процента. Предприятията спряха производството си за един час преди обед.

Въпреки че има напредък в диалога с властта, бизнесът отчита постигнатото като недостатъчно и затова не отмени планирания преди седмица протест, предаде БНР.

Oще по темата
Ефективните протестни действия обхванаха цялата страна и всички производства, преди всичко енергоинтензивните предприятия. Това са предимно производства, които са ориентирани към износ и формират гръбнака на износа - металургия, стъкларска, циментена промишленост, посочи Камен Колев от Българската стопанска камара.

Въпреки срещата с премиера и ресорните министри и набелязаните конкретни мерки, бизнесът все още чака реалното решаване на проблема в енергийния сектор, включително реформиране на цялостния ценови модел, с балансиране на интересите на всички страни и въздържане от промени в цените както за стопанските, така и за битовите потребители.

Протестът обединява всички работодателски организации. Същевременно от бизнеса пресметнаха, че негативният ефект от скока на тока за фирмите ще надхвърли над два пъти позитивния ефект от запълването на "дупка" в НЕК.

Над две хиляди работници от индустриалния сектор в Стара Загора се включват в протестното шествие, организирано от техните работодатели срещу увеличаване на цената на тока за промишлеността. Шествието преминава по старозагорските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Цар Симеон Велики", и ще завърши с митинг пред сградата на областната администрация.

В Бургас към националния едночасов протест се присъединяват две предприятия – Акционерното дружество "Спартак" и "Български морски флот "Порт Бургас".

30-процентни съкращения ще трябва да бъдат извършени в завод "Спартак", ако се повиши цената на тока за индустрията, казаха от ръководството на предприятието. В 12.30 ч. на входа на пристанище "Запад" ще започне протестът на служителите на "Български морски флот".

Русенски фирми също се включиха в националния протест. Изпълнителният директор на шивашката фабрика "Фазан" Мирослав Чапанов заяви, че само в текстилния бранш предприятията в града, които са заявили участие в протеста, са седем, предаде БТА. Той обясни, че във фабриката работят около 150 души, като 80 процента от производството се изнася в чужбина.

"Между три и пет процента трябва да калкулираме в крайния продукт от това, което КЕВР залага като увеличение на цената на електричеството. Надяваме се на разум", каза Чапанов, чието предприятие е член на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той обясни, че дори разлика в цената от 1,5 до 2% в цената на продукта може да доведе до загуба на поръчки и евентуално намаляване броя на персонала.

Оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) не показаха намаление на товара на системата по време на протеста. Той се движеше между 3,9 хил. и 4 хил. мегавата, колкото беше и преди, и след края на обявения протест.

Представителите на бизнеса предупредиха през миналата седмица, че ще изключат и намаляват мощности и това може да предизвика сериозни проблеми за енергийната система, които могат да се усетят дори и в Европа, защото българската мрежа е свързана с европейската. На този етап обаче до такава ситуация не се стигна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 8 години

da ama tia firmi pecheliat milioni a plashtat tok i zaplati s niakolko hiliadi i karat obiknovenia chovek da stachkuva ....zaradi mizernata zaplata deto my q davat...pros narod

39

Неудобен

преди 8 години

Цената на тока за бизнеса се определя на свободния пазар на пазарен принцип - търсене/предлагане, а не от комисия. Така че работодателите (бизнеса) да не се жалват толкова. Работещите да стачкуват за заплати, а не за енергийните проблеми на работодателя си!

38

АНОНИМЕН

преди 8 години

КАКВИ РАБОТОДАТЕЛИ? ТОВА СА НАЙ-ОБИКНОВЕНИ ПЛАДНЕШКИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ. КОИ СТАНАХА РАБОТОДАТЕЛИ ОБЛЕЧЕНИ В ЕЛЕГАНТНИ КОСТЮМИ С ВРАТОВРЪЗКИ. БИВШИТЕ МУТРИ КОИТО НЕ МОГАТ ДВЕ СМИСЛЕНИ ПРИКАЗКИ ДА ИЗРЕКАТ. ИЗПОЛЗВАЙТИ ЖИВОТИНСКОТО В СЕБЕ СИ УСПЯХА ДА СТИГНАТ ДО ПОЗИЦИЯ РАБОТОДАТЕЛ. О БОЖЕ "ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ". ВИЖТЕ ГИ КОИ СА ТЕЗИ РАБОТОДАТЕЛИ. КАКВО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЗА ТИЯ ***?????

fallback