Снимка: архив Reuters

Комисията за енергийно и водно регулиране се очаква днес да реши окончателно дали да отложи планираното поскъпване на тока за бизнеса от първи юли.

Вчера депутатите създадоха възможност за отсрочка като одобриха промени в закона за енергетиката, които позволяват цената на електричеството да бъде променена от първи август, вместо от първи юли.

Целта е през следващия месец правителството да намери резерви, които да облекчат ценовия скок. В момента текат проверки в зелените централи, обмислят се съкращения в разходите на държавните енергийни дружества, предстои да влезе в сила и наредба, която ще намали поскъпването на тока за промишлеността.

Депутати, бизнес и синдикати са единодушни, че трябва да се затегне дисциплината при зелените централи, а с цена "задължение към обществото" да се натовари и токът за износ.

Именно заради намерението за промяна в цените на тока индустрията излиза на масови протести. Точно в 11.00 ч. над 1000 предприятия ще спрат работа или ще намалят мощностите си за час. В протестите ще се включат над 160 000 души.

Най-масово недоволството ще бъде в Стара Загора и Казанлък, където работниците в предприятията ще излязат на протестни шествия. Протести ще има в общо 34 града.

Очаква се в интервала между 11 и 12 ч. потреблението на ток да спадне със 160 мегавата, но не се очаква това да предизвика проблеми в мрежата, съобщи Нова телевизия.

Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще обсъди плановете за съкращаване на разходите с работодатели и синдикати. От КЕВР предупредиха, че отлагането на поскъпването на тока може да е нож с две остриета, защото ако не се намерят достатъчни резерви, ще се увеличи финансовия недостиг в НЕК.
 

 


За час без ток в знак на протест срещу новите цени
Днес се очаква енергийният регулатор да реши дали да отложи увеличението
Начало / България / Общество / За час без ток в знак на протест срещу новите цени
26/06/2015 07:17 ч., oбновена в 07:21
Сподели с Facebook
Сподели с Twitter


Очаква се в интервала между 11 и 12 ч. потреблението на ток да спадне със 160 мегавата, но не се очаква това да предизвика проблеми в мрежата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase