Столичният квартал "Орландовци" стана сцена на последния конфликт между българи и роми. Снимка: Булфото
fallback

Над 20 години политическата и икономическата система произвежда от ромите примитивни гета-общности, смята социологът проф. Михаил Мирчев, който коментира пред БНР етническото напрежение в региони и квартали със смесено население.

Oще по темата

"Всичко е закономерно. При предишната социална система тоталната неграмотност беше паднала от 66% до 30%. След това само за 10-ина години през 90-те голяма част от тях се върнаха към модела на тотална неграмотност, което значи асоциалност. Вероятно, отново, около 65% от това малцинство са тотално неграмотни хора, а това означава, че са обречени на безработица", посочи той.

Според Мирчев дори да работят някъде то е "на черно" и при много мизерни възнаграждения. "Криминализира се това общество и се появяват някакви тартори, на които всички останали са им роби", настоя той.

Социологът смята, че "примитивизирането" тече като социално инженерство повече от 20 години и това е изгодно за политическите партии.

"Икономиката беше деиндустриализирана и ромите, които работеха във фабрики и се стремяха към средно образование, изгубиха своя статус. Изгодно е на хората, които смачкаха българската икономика. Изгодно е на политическите партии, които нямат достатъчна електорална сила и те започнаха все повече да разчитат на т. нар. "стадни избиратели“. Това са ромският тартор и водените от него 20 или 200 човека, за които той получава пари“, мотивира се той.

Мирчев обвини СДС, че е започнал този процес още през 1999 година.

„Те започнаха организирано да разработват тази система, включително циганските гета да бъдат подкупвани и подкарвани като стада. След това тази система беше разработена от интелигентната партия НДСВ. След това дойдоха ГЕРБ и системата Цветан Цветанов. И през цялото време, след 2001 година - ДПС. Няма нито една партия, която да е чиста“, настоя социологът.

Според Мирчев местните администрации и кметовете по райони трябва да работят в посока на гражданската регистрация, защото е необходимо да се знае кой къде живее и пребивава ли там в незаконна постройка.

Доц. Антоанета Христова от БАН смята, че ескалацията на междуетническото напрежение се е очаквала, защото през целия преход не са се взели никакви мерки за интеграция на ромския етнос.

„В момента говорим много повече за резултата, отколкото за причините, което ни подвежда. Коментарът е насочен към политическата употреба на конфликта, а резултатът е заради дългогодишна липса на интеграция на ромите, неспазване на закона, липса на активност от страна на институциите. В крайна сметка, натрупаното напрежение се фокусира в думите липса на справедливост – и по отношение на ромите, и по отношение на българите“, обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

много чудно

преди 8 години

Как така в страна която има азбука само с 30 букви има неграмотни?По една буква на ден да учат след месец няма да са неграмотни.Ако са на по 30 години и все още са неграмотни,значи нарочно не искат да се учат.

10

Анонимен

преди 8 години

До амиправ си. Днес бг са си назначили на двойна заплата *** мейд ин БКП, Наредено им е да трият всичко което е против безсъвестните ***

9

Анонимен

преди 8 години

Това не е партия, това е система чрез която само престъпник хваща власта развъжда породата несъвестни хора с цел грабеж от съвестните.Понятието "партия" днес е знаменател под който могат да влезнат единствено и само законни престъпници и лъжци. Която и партия дя дойде тя влиза в бетонирана престъпна система която без жертви нямя дя бъде разрушена

fallback