Снимка: Булфото

Тече дисциплинарна проверка във връзка с дискриминационни постове на полицаи в социалните мрежи, стана ясно от думите на МВР шефа Румяна Бъчварова.

Както Dnes.bg съобщи по-рано днес, в профила си във Facebook полицайката Анна Витанова публикува снимка със свой колега и изявява желание: "Да ни развържат ръцете" във връзка със случващото се в "Орландовци", а в коментарите под снимката по-долу допълва: "Ако си хванал повечко тен, гориш".

Още по темата

Бъчварова заяви, че принципът, по който се работи, е да няма специални мерки по отношение на групи или хора.

"За последните събития в "Орландовци", преди това в Гърмен, мерките, които прилага полицията са към всеки, който нарушава обществения ред, независимо от това в кой квартал, махала и населено място живее. Така е и по отношение на служителите в МВР, ако има недопустими действия или нарушения, по същия начин прилагаме закона", увери тя.

На въпрос свързва ли напрежението в софийския квартал с приближаващите местни избори, вътрешният министър коментира, че поводът за събитията в "Орландовци" е конкретен, битов, но организацията на протестите след инцидента сигурно крие и някакви политически интереси.

Бъчварова коментира още, че се обмислят различни мерки, които да направят връзка между "едната и другата общност", като не изключи и идеята за съвместни патрули, които да опитват да преодоляват проявите на нарушаване на обществения ред в ромските махали.

Като мярка на първо време тя посочи засиленото полицейско присъствие, но изтъкна, че е важно да има баланс в мерките. "Не бихме искали да изглежда като прекалена мярка и присъствие. Възможностите, с които разполага МВР, са много силни, затова е важно да премерим точната мярка според точното място", каза Бъчварова.

Попитана все пак "кой си играе с огъня", подклаждайки етническо напрежение, Бъчварова коментира, че не може да назове име, но фактът, че има общ стил на организация в един или друг случай, означава, че има нещо, което стои извън конкретните ситуации.

За протеста на полицаите министърът коментира, че последното нещо, в което може да бъде обвинена, е липса на диалогичност. По думите й за трите месеца, в които е начело на МВР, срещите й със синдикатите са били поне три.

Бъчварова уточни, че на последната миналия петък исканията на синдикатите не са били формулирани ясно , а са били поставени теми и всички са получили отговор.

"Последното нещо, което бих искала, е да бъдат нарушени интереси или права на служителите в МВР, но има обективни обстоятелства, с които се опитваме да се справяме. Не мога да разбера, кое е най-сериозното основание за толкова драстичен или силен протест", коментира Бъчварова, според която опасенията по отношение на пенсионната реформа са неоснователни.

"Ръководството на една институция не е срещу нейните служители, напротив, всеки един ръководител е заинтересован от това служителите му да се чувстват комфортно, да могат да работят", каза още вътрешният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase