Снимка: архив, Булфото

"Невъзможно е да работиш 28 години, после да получаваш пенсия – 40. От икономическа гледна точка това е невъзможно. Това е скъп лукс за обществото", коментира пред Нова тв протестът на полицаите срещу пенсионната реформа икономистът Владимир Каролев.

По думите му по принцип България е държавата с една от най-ниските възрасти за пенсиониране.

Още по темата

Според Илия Кузманов, представител на синдиката на МВР, Владимир Каролев не е добре запознат с исканията на протеста.

"Съгласихме се да бъдем солидарни с обществото и да се въведе минимална възраст за пенсиониране. Но не знаем колко е ползата за обществото", заяви Кузманов.

По думите му системата на МВР не е подготвена за тази реформа, а в момента в нея не могат да работят служители на 55 години.

"Реформата на парче не е полезна. МВР не е реформирано, то не е подготвено за тази пенсионна реформа"”, заяви Кузманов.

Според Владимир Каролев обаче в системата на МВР се работи прекалено малко и така тя и армията натоварват сериозно пенсионната система в България.

Вчера, в третия ден на протеста срещу готвените промени в Кодекса за социално осигуряване, отнасящи се до плавно повишаване на възрастта за пенсиониране, срещу надхвърлянето на норматива за извънреден труд, командировките на българско-турската граница и структурни промени в МВР, пред парламента се издигна палатков лагер, който не е ясно докога ще остане там, след като министър Калфин настоя, че промени ще има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase